Najbolje hrvatske nudističke plaže

Najbolje hrvatske nudističke plaže

Ipak, predsjednik Društva naturista Hrvatske Davorin Žugčić ističe da se, unatoč potencijalima, u ovaj oblik turizma ne ulaže dovoljno, posebno što se tiče promidžbe piše tportal.hr.

'Čak ni na web stranicama Hrvatske turističke zajednice nema sadržaja o naturizmu, a poznato je da je naša obala još šezdesetih godina prošlog stoljeća bila omiljeno naturističko odredište', kaže Žugčić.

U naturizam se ne ulaže dovoljno

www.valalta.hr
Sportske aktivnosti u rovinjskom naturističkom kampu Valalta
Poznato je i da se na plaži Kandarola na Rabu, davne 1936. bez odjeće okupao britanski kralj Edward VIII., koji je nekoliko mjeseci kasnije postao prvi vladar koji je abdicirao zbog ljubavi.

U međuvremenu, naturizam se razvio i u ostalim mediteranskim zemljama koje turiste privlače specijaliziranim naturističkim centrima, hotelima pa čak i 'razgolićenim' krstarenjima.

Budući da naturisti, osim kupanja bez ijedne krpice na sebi, cijene ravnotežu čovjeka i prirode, vole boraviti na otvorenom prostoru, uživati u sportu i zdravoj hrani. Zato su među 'golaćima' posebno popularni specijalizirani naturistički kampovi po kojima je Hrvatska i dalje u samom europskom vrhu.

Naturisti najviše cijene rovinjsku Valaltu

Od 11, koliko ih je trenutačno otvoreno, čak ih je šest u Istri. Među njima i Koversada kod Vrsara, najveće naturističko naselje u Europi, smješteno na 120 hektara, s više od pet tisuća metara obale. Špica sezone svakako je tradicionalni izbor za Miss nudizma, koji se svakog kolovoza organizira na pješčanoj plaži kampa.

Prema ocjeni udruge naturista, najbolji su Valalta kod Rovinja, koji najviše ocjene zaslužuje brojnim popratnim sadržajima, Solaris 12 kilometara od Poreča i Kanegra u Umagu.

Ostali su specijalizirani naturistički kampovi Ulika u Poreču, Istra u Funtani, Bunculuka, Politin i Konobe na otoku Krku, Savinje u Tkonu na Pašmanu te Nudist u Vrboskoj na Hvaru.

Prema podacima Kamping udruženja Hrvatske, takvi kampovi bilježe trend porasta broja gostiju za oko tri posto.

Najpopularnije hrvatske nudističke plaže


Surf
Nudistički kampovi bilježe trend porasta broja gostiju za oko tri posto
Osim kampova u Istri, postoji nekoliko poznatih naturističkih plaža u blizini Rovinja, Poreča i Medulina, a ponuda je bogata i na Kvarnerskim otocima. Uz rapsku Kandarolu i plaže Ciganka i Sahara u Loparu, poznate su plaže Baldarin i Kovačine na Cresu te Sunčana uvala na Lošinju.

Na Pagu 'golaći' mogu uživati u posebnim dijelovima kampova Šimuni i Straško te dijelu plaže na Zrću, a na zadarskom području kupati se mogu na plaži Punta Skala na poluotoku kod Petrčana. Tu su i Crvena luka te Sveta Katarina kod Biograda, pet kilometara od Biograda, plaža FKK u blizini ljetovališta Kozarica kod Pakoštana i poznata plaža Sabusa kod Kukljice na Ugljanu.

Šibensko područje poznato je po plažama u kampu Kosirina, Slanica, Čigrađa i Jazina na Murteru, uvalama na otoku Smokvica kod Primoštena i Plitkoj Punti u Vodicama.

Od srednjodalmatinskih otoka prednjači Hvar. Brodom iz Jelse dostupna je plaža na otoku Zečevo, a iz centra Hvara gotovo se cijeli dan može doći do plaža Jerolim, Stipanska, Mlin ili nešto udaljenije Palmižane. Na Braču su poznate plaža Paklina kod Bola te Mutnik i Punta, a na Visu najpoznatije su ona u Komiži i Rude blizu Rukavca.

Na Korčuli odjeća nije dobrodošla na plažama FKK, dijelu plaže Badija, Prozid u Vela Luci, Velika i Mala stipa te Langa.

Nije preporučljivo biti prvi naturist na nepoznatoj plaži

wikimedia.org
Nugal je najpoznatija i najljepša plaža na Makarskoj rivijeri

U okolici Makarske poznate su plaže Vrulja (između Piska i Brela), Dračevac između Tučepa i Podgore, ali i dio plaže Sveti Petar, na poluotoku u sklopu grada. Najrazvikanija je i najljepša plaža Nugal koja se nalazi u neposrednoj blizini Makarske.

Poluotok Pelješac naturistima je poznat po plažama Ostupa u Orebiću, Pričuvac u Lovištu, Popratno u Stonu i Grdni Do u Žuljani.

Dubrovačko područje, osim dobro poznatih plaža u Lapadu na predjelu Babina kuka i na Lokrumu, poznato je po naturističkim odredištima na obližnjim Elafitima, poput dijela plaže Šunj na Lopudu, na sjevernom dijelu Koločepa kod mjesta Donje Čelo ili pak u Župi dubrovačkoj pored mjesta Plat i Mlini.

Diljem obale postoje i mnoga druga mjesta koja nisu službeno nudistička, ali je među lokalcima poznato da ih koriste 'golaći'. Ipak, unatoč toleranciji, nije preporučljivo biti prvi naturist na nepoznatoj plaži, posebno ako su u blizini naselja.

izvor: tportal.hr