Muškarci žive kraće zbog sexa

Naime, kod ljudi, baš kao i kod velikog broja životinja, muški rod brže stari od ženskog i ranije umire.

Znanstvenici su tokom zadnjih godina bezuspješno pokušavali pronaći pravi uzrok te za muškarce neugodne činjenica, no sada su se izgleda složili i proglasili seks glavnim krivcem za smrtnost samo prividno snažnijeg spola. Istraživanja koja su provedena na uglednom engleskom Sveučilištu u Cambridgeu usporedila su dugovječnost monogamnih i poligamnih vrsta životinja, gdje se svaki mužjak pari s mnoštvom ženki.

Tom prilikom je ustanovljeno da se monogamni mužjaci, poput arktičke guske ili patuljastog mungosa, prirodno manje međusobno natječu oko ženki nego oni kod poligamnih vrsti, poput crvenokrilog kosa ili savanskog pavijana. Nakon pomnog promatranja 20 različitih vrsti kralješnjaka, engleskim znanstvenicima je postalo jasnim da mužjaci poligamnih životinjskih vrsta troše ogromne količine energije prilikom seksualnih natjecanja i tom prilikom puno manje vremena posvećuju svojem potomstvu.

Takav pristup životu u njima ne razvija potrebu za dugovječnošću, što rezultira ranijim odlaskom ovog svijeta. Pošto je slična anomalija ubrzanog starenja prisutna i kod pripadnika muškog roda, znanstvenici tvrde kako i među njima prevladava poligaman pristup životu. Po njima, sve je započelo još u vrijeme Kamenog doba kada je promiskuitetni odgoj muške djece izgleda bio uvriježen kod većine tadašnjeg stanovništva. Kako ih se ne bi krivo shvatilo, engleski znanstvenici su se odmah ogradili od bilo kakvih implikacija koje bi nastojale time opravdati sadašnje promiskuitetno ponašanje muškaraca.

izvor: revija.in