Morate li i vi u svatove? i meni će biti gužva pa se nadam da može i ovako

...s prijateljem pa mu je fotografirao pozivnicu za svoje skoro vjenčanje i fotografiju mu poslao preko Vibera s opisom: oprosti, gužva mi je, može li ovako? Primatelj poruke pronađe u novčaniku 100 KM, fotografira ih i vrati svome starome drugu fotku s opisom: i meni će biti gužva pa se nadam da može i ovako.

Stiglo ljeto, stigla vjenčanja. Sjednemo s pojedincima kojima je to glavna tema. Priča ti ona da će ići sama, on će čuvati dijete, a vala im je i zagužvalo, ovoga ljeta moraju na šest mjesta. Eto, jedan vikend imaju svadbu i u subotu i u nedjelju. Nema, zaustavio se svijet jer se oni trebaju organizirati.

Gospođe i gospodo, udane i oženjeni! Bi li mogli malo vratiti kasetu ili DVD s vašega vjenčanja? A ako niste imali snimatelja onda bacite pogled na vaše fotografije s pira. Kada za to pronađete vremena ugledat ćete brojna lica koja Vam sada stvaraju nervozu jer biste uskoro trebali zamijeniti mjesta. Ma, s nekima se niste vidjeli od svoga vjenčanja, a oni vas sada pozivaju. Kako su se samo udostojili!? Gdje je puklo? Aha, da, pa i mi nju ili njega nismo godinama vidjeli do dana uručivanja šarenog i ukrasnog papira s terminima vjenčanja i svečane večere.

A muke po svadbama se nastave i kada ideš bez bračnog druga, a ne poznaješ ostale za stolom. Pa čuješ prigovore da su mogli i imena staviti, a ne ovako. Vidi, još im i stolova nedostaje. A mlada i mladoženja nisu ni stali za svaki stol po pet minuta. Kakva je ovo organizacija, zapitamo se. Takvi smo ti mi ljudi, motamo jezicima umjesto da premotavamo unatrag svoju svadbu.

Halo ti! Znaš što, molim te ne gnjavi uokolo ni mladence, ni njihovu rodbinu ni nas što ih ni ne poznajemo s tom temom. Ako ti se ide - idi. Ako ti se ostaje u svoja četiri zida - ostani. Samo jednim činom obraduj sve oko sebe: s jadikovanjem prestani. Znaš što? Ako baš ti i ne dođeš, juha će isto biti servirana. Ako ti ne ide dijete torta će isto biti rezana. Ako ne povedeš muža kravata će isto biti bačena. Svakako je on ne bi ni lovio jer je oženjen.

Nekome smo baš mi bili deveti svatovi te godine. Došli su ljudi i iz blizine i iz daljine. Bili potpora, išli u svatove, došli u crkvu plesali na zabavi, sjedili s nepoznatim ljudima. Bacili su u jabuku, a možda meso i nije bilo najpečenije ili piće najhladnije. Ne gledaj na to. Ustani se ti do mlade i mladoženje pa zapleši s njima jer oni jadni od jutros nisu stali. Pleši s ljudima koje vjerojatno ne ćeš vidjeti do neke iduće svadbe. Opusti se i zabavi.

I da - naštimaj glavu, napuči usne, opali selfi i lociraj se da svijet zna u kojem si salonu. Ali malo brže, juha je na stolu. Ako ti se ohladi ne će ti valjati pa ćeš naći prigovor. Živjeli mladenci!

Ante Bender u subota, lipnja 10, 2017