Mlade bosanke se udaju za starce zbog materijalne koristi

Mlade bosanke se udaju za starce zbog materijalne koristi
Ova pojava uzela je maha, a naročito su "poželjni" oni koji primaju strane mirovine.

Kriza morala

Da je u BiHi na sceni krajnja kriza morala, potvrđuje i slučaj koji se nedavno desio u Tuzli, kada se snaha udala za svog svekra, nakon što se prethodno sporazumno razvela od muža. Razlog tome je mirovina koju bi, nakon svekrova smrti, nastavila primati iz inozemstva, koja iznosi oko 2.000 KM!?

Alma Prnjavorac, odvjetnik iz Tuzle, kaže da zna za ovakve slučajeve.

- Većinom su žene te koje vrbuju muškarce. Prema meni, to je jedan vid trgovine, koji je kako komičan tako i tragičan, a upitno je mogu li se i na koje vrijeme te mirovine ostvarivati ​​- ističe Prnjavorac.

Napominje da postoje određeni uvjeti poput onih koliko žena mora biti u braku da bi stekla pravo na mirovinu nakon smrti muža.

- Svaka zemlja ima rigorozna pravila za nasljeđivanje mirovine, pa i naša. Mnoge žene ne mogu naslijediti mirovinu jer su mlađe dobi, ali to kasno saznaju - ističe Prnjavorac.

Sociolog Ivan Šijaković smatra da je ovakva pojava u bh.. društvu potvrda kulturne i duhovne kataklizme. Posebno je pitanje, napominje on, kako nadležne ustanove to mogu tolerirati. Nema opravdanja u materijalnoj situaciji, naglašava Šijaković, jer kada se krše suštinska moralna načela, satisfakcija ne postoji.

Društvo tolerira

- Riječ je o velikoj krizi morala, rekao bih krajnjoj. Jer, očito da smo došli u situaciju da se sve naše tradicionalne vrijednosti raspadaju. Udaja za svekra, uz odobrenje zakonitog supruga, koji najprije daje razvod s istim ciljem, krajnji je oblik negiranja smisla obitelji i tradicionalnih vrijednosti BiH, svega onoga što je krasilo naš život i naše društvo - napominje sociolog Šijaković.

Vrlo je čudno, tvrdi on, da nadležne ustanove i matični uredi toleriraju ovakve pojave, što je dodatni pokazatelj krize morala u kojoj se nalazi kompletan društveni i profesionalni sustav BiH.

- U društvu u kojem se ovako nešto događa, možemo reći da se odvija kulturna i duhovna kataklizma, a društvo koje to tolerira i ne osuđuje nema etičke, moralne i socijalne budućnosti - tvrdi Šijaković.

Slučaj Sarajke i Irca

Osim samaca umirovljenika, naglašava Prnjavorac, "na meti" su i strani državljani.

- Nedavno sam imala slučaj da se jedna Sarajka udala za Irca. Uspjela je da mu uzme mirovinu višu od 3.000 KM, kao i da svu njegovu imovinu prevede na sebe. Njegova djeca su se iz Irske borila da to sve povrate - kaže naša sugovornica.

Moguće je sklopiti takav brak, kaže ona, ali u tim brakovima mogu se proživjeti i patnje, poput nasilja, da to nijedna mirovina niti bilo kakav novac i imovina ne mogu platiti.

Izvor: Dnevni avaz