Mediteranska prehrana na UNESCO-voj listi nematerijalne baštine

UNESCO, mediteranska prehrana, Hrvatsko ministarstvo kulture, Registar kulturnih dobara RH, blagdani, debljanje, blagdan, siječanj, mjesec, hrana, mit, stručnjaci, hrana za jelo, trovanje, hrana, zdravlje, štetnost, hrana, gušterača, popis, kolesterol, zdravlje, kolesterol, zdravlje
...za uvrštavanje mediteranske prehrane na Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine te UN-ove agencije.

Zajednička kandidatura za upis mediteranske prehrane na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva pod nazivom "Mediteranska prehrana", koju su u rujnu 2008. predale Grčka, Italija, Maroko i Španjolska, na Reprezentativnu je listu upisana još 2010.

U ljeto 2011. Španjolska je, kao koordinator četriju zemalja, uputila službeni poziv Hrvatskom povjerenstvu za UNESCO za pridruživanjem RH zajedničkoj kandidaturi, a poziv su uputili i Cipru i Potugalu. Hrvatsko ministarstvo kulture prihvatilo je poziv za pridruživanjem uz uvjet da se na nacionalnu listu uvrsti mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu.

Uz više od 130 nematerijalnih kulturnih dobara upisanih u Registar kulturnih dobara RH, na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva Republika Hrvatska ima upisano trinaest dobara te jedno nematerijalno kulturno dobro na Listi ugrožene nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita. Hrvatska se time nalazi u samome svjetskom vrhu - druga je u Europi i peta u svijetu po broju upisanih nematerijalnih kulturnih dobara na spomenutim svjetskim listama.

Osmi sastanak UNESCO-ovog Međuvladinog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu održava se u glavnom gradu Azerbajdžana Bakuu od 2. do 7. prosinca.

hrt.hr