Marina Radoš: Sve u svoje vrijeme. Ali, sve moje u moje vrijeme.

Marina Radoš, jelka, Marina Radoš, Marina Radoš, Marina Radoš, Marina Radoš, Marina Radoš, Marina Radoš, Marina Radoš, Marina Radoš, Marina Radoš, Marina Radoš, Marina Radoš, riječnik, duvno, Marina Radoš, Marina Radoš, vukovi, Marina Radoš, Marina Radoš, Valentinovo, Marina Radoš, Marina Radoš, Marina Radoš, Marina Radoš, Marina Radoš, Marina Radoš, Marina Radoš, Marina Radoš, Marina Radoš, Uskrs, Marina Radoš, Marina Radoš, Marina Radoš, HŠK Zrinjski, Marina Radoš, mama, Marina Radoš, Marina Radoš, Marina Radoš, Marina Radoš, Mostar, Marina Radoš, jesen, Marina Radoš, Marina Radoš, Dunja, Marina Radoš, Marina Radoš, žensko, Marina Radoš, Marina Radoš, pušenje, Marina Radoš, Marina Radoš, Marina Radoš, Marina Radoš, zagrljaj, Marina Radoš, žene, Marina Radoš, Marina Radoš, Marina Radoš, Valentinovo, Marina Radoš, žena, Marina Radoš, Marina Radoš, Marina Radoš, Marina Radoš, Marina Radoš, Marina Radoš, Marina Radoš, Marina Radoš
Tada sam bila u wild fazi i slavila sam rođendan u svojoj kući. Moji prijatelji i ja smo demolirali stan i uništili parket. Naravno, završila sam u jednoj od deset ćaćinih: Marina u doživotnoj si kazni!!

Tri dana kasnije, u grad je dolazio Toše Proeski. Mater i ćaća me nisu pustili da idem na koncert, jer sam još uvijek ribala bambus s podova i skidala tortu sa zidova.
Elem, ćaća je se u jednom trenutku pokajao i rekao: ''Marina sine, tek ti je 16, a Toši tek 25. Zamisli koliko ćeš puta još imati priliku otić na koncert. Upamti ovo kao kaznu, ovako ćeš i ti jednog dana svom ditetu zabranit.''
Nepunu godinu dana kasnije, Toše Proeski je poginuo.

Svi mi kao da živimo po krilatici ''dug je život''. I svi mi živimo po pravilima da sve mora po redu, i sve u svoje vrijeme.
Već sa 18 godina moraš znati koji ćeš fakultetu upisati. Poželjno je da to bude deficitarno zanimanje. Sa 19 ga moraš upisati. Već u drugom semestru poželjno je da se zaljubiš u apsolventa na svom ili na nekom od tehničkih fakulteta.On mora bit zgodan i pametan, naše vjere i naših moralnih, nacionalnih i duvanjskih vrijednosti.
Dok završiš fakultet trebaju te proći svi tvoji porivi za izlascima, putovanjima i divljanjem.Kad te prođu, tvoj apsolvent se već zaposlio, a tebi su se u glavi morali nakotiti snovi o kući na Bijelom Brijegu i zlatnim retriverima u dvorištu.Do tridesete već bi barem dvoje trebalo kmečati po kući.
Ne mogu da se ne prestanem pitati tko je napisao ta pravila? Zašto je nenormalno imati 25, a još uvijek u srcu i glavi biti dijete koje se ne boji smrti, nego se boji da neće proživjeti život kako ono želi.
I ne mogu se prestati pitati, ako se već toliko bojite smrti, zašto svoj život podređujete pravilima međunarodne zajednice Duvna, komšiluka i rodbine?
Manite me priče kako ću jednog dana shvatiti sve. Možda i hoću, a možda neću stići.
Najbolji dan u mom životu doista je bio kada sam odlučila živjeti po svojim pravilima, koja neće povrijediti drugoga. Uradite to i vi. Bog i vaše srce. Ne komšiluk i vaše srce. Ne Duvno i vaša baba. Ne prodavačica u trgovini. Ne kumine kume kuma.
Vi.
Vjerujem da nitko na smrtnoj postelji ne pomisli: Trebao sam raditi više. Trebao sam duže ostajati u uredu. Trebao sam uraditi nešto za ovaj grad, za ovu zajednicu.
Ne. Na samrti shvatite, usuđujem se reći, da sve njih zaboli neka stvar za vama. I da je najbitnije voljeti sam sebe.

Ja se ne bojim smrti. Ja se bojim da ću kad shvatim da sam dibidus požaliti što nisam otišla gdje sam htjela i kad sam htjela. Što nisam poljubila kog sam htjela i kad sam htjela. Što nisam vidjela što sam htjela i kad sam htjela, samo zato što je nepisano pravilo Hercegovine reklo da to nije u redu.
Voli, i radi ono što želiš.
Čisto da te sa 50 godina ne spuca želja za koncertom Metallice, pa te samo umjetni kuk spriječi da odeš.

Sve u svoje vrijeme. Ali, sve moje u moje vrijeme.

Marina Radoš