Majčin ljubavnik silovao me 10 godina. Sa 15 sam pobjegla. Sada tražim pravdu

mala sam sedam godina.

Mama i ja živjele smo u jednosobnom stanu u jednom manjem zagorskom mjestu. Spavale smo u istom krevetu. On je bio tadašnji nevjenčani partner moje majke, zajedno su proveli 12 godina. Kada bi došao, legao bi između nas, u sredinu. Zavlačio bi ruku u moje gaćice, gurao prst u moje spolovilo, opet bi uzimao moju ruku i njome trljao svoje spolovilo. To je bilo često, tri, četiri dana u tjednu.

Svega se sjeća

Negdje u petom razredu osnovne pozvao me u svoju kuću, u susjedno mjesto, da se igram sa psom. Njegova supruga otišla je s djecom na more. Moja mama je bila sretna, govorila bi mi: "Vidiš kako je pažljiv jer zna koliko voliš peseke". U blagovaonicu je dovukao madrac, skinuo odjeću sebi i meni i dok sam ležala na leđima, ugurao mi je svoje ukrućeno spolovilo u usta. Opet me dirao po mom spolovilu i gurao prst. Trajalo je cijelu noć. Do penetracije nije došlo. U šestom razredu majka je izgradila kuću u kojoj sam imala svoju sobu, ali je majčin partner i dalje tražio da legnem kod njih u krevet dok gledaju televizor.

Svega se sjećam.

Tako je svoju priču započela Ivana (ime je promijenjeno; podaci poznati redakciji) s kojom sam se našla u jednom zagrebačkom kafiću. Ivana ima 32 godine, srednju školu pohađala je u Zagrebu, gdje je živjela u đačkom domu, pa su se zlostavljanja, kako kaže, prorijedila i svela na vikende. U školi je imala dobre ocjene, ali druge cure su se, kaže, čudile kako je stalno zgrčena, nezainteresirana za dečke i izlaske. Maturirala je tijekom studentske razmjene u Americi i potom odlučila poslovnu sreću potražiti vani. Radila je na turističkim brodovima, potom u jednoj bogatoj arapskoj zemlji, pa u azijskoj zemlji u kojoj je provela zadnjih sedam godina. Ondje je, kaže, upisala ekonomski fakultet, smjer marketing i menadžment i diplomirala.

- Tko je taj čovjek, bivši partner tvoje majke?
Svađa s majkom

- On je poznati zagorski pjevač, skladatelj i tekstopisac, kantautor. Sa svojim je sastavom svuda nastupao, znali su napuniti i dvoranu Lisinski. Njegovi se hitovi sviraju po feštama i svadbama - kaže Ivana.

Ivanin se poslovni život u azijskoj zemlji nekako kotrljao, ali privatni je, kaže, postajao sve veći pakao.

- Ni jednu vezu nisam mogla imati. Prvog dečka sam imala tek sa 22 godine. Bilo mi je stravično da me takne po kosi, kamoli što drugo. Sve su veze pucale. Zadnji dečko rekao mi je da imam ozbiljan problem i da se moram vratiti u Hrvatsku i to riješiti. Priznala sam mu da su mi jutra grozna, da su depresije sve gadnije i da mi ništa nema smisla. Da se želim ubiti. Jednom sam se popela na zgradu, idem skočiti. U džep sam stavila putovnicu da me poslije mogu identificirati. Došla sam do ruba zgrade, ali nisam imala snage. Odlučila sam poslušati bivšeg dečka i liječiti se - kaže Ivana.

U trećem mjesecu ove godine vratila se u rodno mjesto. Planula je svađa s majkom, s kojom je, kaže, bila u lošim odnosima.

- Mislila sam da ona sve to zna. Jednom sam joj kao mala rekla da me on dira po gaćicama, a ona je zaključila da je to slučajno u igri i samo ga opomenula. Mrzila sam je. Cijeli svijet je u meni bio stisnut. On se uvijek trsio da izgleda dobar. Bio je na svim našim slikama, na krizmi, rođendanima...

Vodio bi me da mi kupi knjige za školu. Tada je očito bio neka moćna faca jer bi teti u knjižari rekao da na račun napiše da je kupio fascikle, kemijske i spajalice za ured i da račun dostavi tamo gdje je radio. Ona bi ga odmah poslušala. Kad me vodio liječniku i za sebe tražio lažno bolovanje, liječniku bi samo rekao: ‘Želite li zadržati posao, bolje vam je da me slušate'. A mama je bila presretna. Govorila bi mi: ‘Vidiš kako ti kupuje knjige za školu, a tvoj pravi tata ne' - prisjeća se Ivana.

Svađa u ožujku ove godine u dnevnoj sobi njezine majke bila je stravična, kaže Ivana. Eksplodirala je. Vrišteći je majci u lice sasula da ju je njezin partner deset godina seksualno zlostavljao. Majka je, kaže Ivana, bila u šoku. Tvrdila je da nije imala pojma, a Ivaninu je pravom ocu, kojem su javili telefonom, pozlilo. Ivana je pak spakirala torbu i dobrovoljno otišla u psihijatrijsku bolnicu Vrapče.

izvor: jutarnji list