Ljudsko srce počinje da kuca 16 dana nakon začeća

ljudsko srce, otkucaji srca, začeće, istraživanje

Znanstvenici sa Sveučilišta Oxford došli su do zaključka da srce embriona počinje da kuca 16 dana nakon začeća. Posmatrati početak funkcioniranja kardiovaskularnog sustava embriona zahtjevan je i kompliciran posao, tako da se za izučavanje koriste začeća miševa. Stručnjaci su do sada smatrali da embrioni miševa počinju da pumpaju krv osmog dana nakon začeća, što odgovara čovjekovom embrionu starom 21 dan, u kojem primitivno srce ima oblik cijevi.

Ipak, najpreciznije istraživanje razvoja mišjeg srca pokazalo je da pumpa počinje da radi već sedmog dana, što odgovara 16. danu razvoja ljudskog embriona. U tom stadijumu razvoja u embrionu se razvija tzv. srčani srp. "Otkrivanjem detalja o ranoj fazi razvoja srca mi možemo shvatiti kako se stvaraju srčani problemi, a to nas približava spoznaji načina sprečavanja njihovog nastanka još tijekom trudnoće", objasnio je Paul Reilly sa Oxforda.

Kako bi registrirali rad srca u tako malom tijelu znanstvenici su pratili kretanje molekula kalcija koji igra važnu ulogu u biokemiji miševa, čovjeka, ali i većine drugih bića na planeti. Konkretno, jon kalcija igra ključnu ulogu u radu mišića srca.

Izvor: klix.ba