"Ljubavnica je kriva za sve!"

Prevara od strane voljenog partnera boli. Pogotovo kad doznamo da nije u pitanju seks za jednu noć, nego afera koja se neko vrijeme odvijala nama iza leđa. U isto vrijeme osjećamo razočarenje, ljutnju, tugu, mržnju - cijeli niz negativnih emocija koje nas počinju gušiti. Potrebno ih je kanalizirati. A tako je lako svoj bijes usmjeriti na tu nepoznatu treću osobu koja je zavela našeg "nevinog" muškarca.

SlikaDok se ne nađemo u toj situaciji, moraliziramo nad činom ljubavnica i govorimo kako nikad ne bi tako nisko pale i bile ta druga žena. No, ne kaže se uzalud: "Nikad ne reci 'nikad'." Često se dogodi da se upravo nađemo u ljubavnom trokutu gdje se sastajemo na manje romantičnim mjestima te lažemo i prikrivamo - postanemo nečija ljubavnica.

Upravo se u takvoj situaciji našla Nina. Dok je još donedavno sa zgražanjem komentirala poznate ljubavnice, tvrdila kako ne može biti u krevetu s nekim tko je službeno zauzet i pri tome se dobro osjećati, dogodilo se da je zapela u kompliciranoj aferi. Nina je sve samo ne pohotnica bez grižnje savjesti. Nije osoba koja gazi ljude bez emocija. Dapače, ona je veoma emotivna i osjetljiva žena koja traži ljubav. Dogodilo se da je tu ljubav tražila u naručju zauzetog muškarca.

Jesu li ljubavnice hladne zlobnice?
Isprva je njihov odnos bio nevino flertovanje. No, između njih je uvijek postajala ona famozna kemija koja se ne može zanemariti. U početku joj je godila pažnja zgodnog i šarmantnog muškarca. No, korak po korak, počeli su se viđati na kavama, išli su u šetnje i provodili sve više vremena zajedno. Njegova dugogodišnja djevojka, s kojom ujedno i živi, nikad se nije spominjala. No, Nina je znala da ona postoji. Kako on nije spominjao nju, Nina je odlučila da to neće činiti ni ona. I tako je svjesno postala njegova ljubavnica.

Ne može se reći da ne uživa s njim. Ne može se reći da joj nije lijepo. Ne može se reći da ju razara ogromna grižnja savjesti zbog koje pati od nesanice. Jer postoji jedna znatna razlika između nje i njega. Ona je slobodna, nesputana i nikomu ne lomi srce. Dapače, ona sluša samo svoje. U tom kompliciranom ljubavnom trokutu, ona nema što za izgubiti, osim eventualno svog srca. Ona neće nikoga povrijediti, osim možda sebe.

Muškarac je taj koji vara...
S druge strane se nalazi on koji (ne)vješto balansira na dvije stolice. Njegov bijeg u zagrljaj druge žene ima dublje korijene jer mu Nina očigledno nije samo čisti seks. Koji razlozi stoje iza njegovog preljuba, to može znati samo on i eventualno njegova službena partnerica. Ako je sposobna razmišljati na takav način. No, dok se on zabavlja i uživa u zagrljaju druge žene, sa sobom uvlači i svoju službenu djevojku. On riskira puno više jer zbog njegovog ponašanja će kad-tad nastradati njemu bliski ljudi.

Nakon nekog vremena Nina više nije mogla uživati u njegovom društvu bez grižnje savjesti. Dok bi prepričavala o njihovom odnosu, često je spominjala njeno ime i postavljala si pitanja kako se osjeća njegova partnerica i je li svjesna njegovog varanja. No, koliko god ponekad osjetila gorčinu u ustima, jer to što radi očigledno nije ispravno po svim društvenim i moralnim pravilima, nastavila je s održavanjem veze. Jer "ispravno" i "moralno" se ponekad teško povezuje s našim emocijama. Osjećaji i realnost nisu isto.

Kako je svjesno ušla u taj odnos, tako ima i svjesna očekivanja. Bolje rečeno, nema nikakva. U njemu ne vidi veliku ljubav koja će na koncu ostaviti svoju partnericu. A to od njega ni ne traži. Ona jednostavno uživa u njegovom društvu ne razmišljajući o komplikacijama koje ih okružuju. Jer ona to može. On se ponaša poput nje, ali puno više ima na kocki. No, svejedno se rado igra.

Zašto se uvijek okomimo na ljubavnice? Zato što je lakše za sve okriviti nepoznatu ženu koja je bez grižnje savjesti zavela vašeg muškarca. No, igrajte kartama neprijatelja i budite i vi svjesni onoga što vas okružuje. Jer vaš partner je taj koji je napravio odlučujući korak. On je taj koji žrtvuje vašu vezu, a ne njegova ljubavnica. Ona je samo žena koja traži ljubav. Samo što ju je pronašla u krivom muškarcu.

Mija DropuljićI budi.in