Ljepotice su loše po zdravlje muškaraca

Samo pet minuta nasamo s privlačnom ženom kod muškaraca podiže razinu kortizola, hormona stresa, otkriva studija provedena na Sveučilištu u Valenciji.

Učinak je izraženiji kod muškaraca koji vjeruju da je žena s kojom razgovaraju 'izvan njihove lige'.

Tijelo proizvodi kortizol kada je pod psihičkim ili fizičkim stresom. Ovaj hormon povezan je sa srčanim bolestima.

Znanstvenici su istraživanje proveli na 84 studenata. Muškarci su sjedili svaki u svojoj sobi i rješavali sudoku. S njima u sobi je bilo i dvoje neznanaca, muškarac i žena.

Kada je žena napustila prostoriju i kada su dvojica muškarca ostala sama, razina stresa nije rasla, ali kada bi ispitanici ostali sami u sobi sa ženom, razina stresa bi se podigla.

'Uzeli smo u obzir da većina muškaraca u prisutnosti atraktivne žene smatra da ima priliku za udvaranje. Iako neki muškarci izbjegavaju zgodne žene jer smatraju da su 'izvan njihovog dometa', kod većine se javlja zabrinutost i određena hormonalna reakcija.'

'Studija je pokazala da se razina kortizola kod muškaraca povisi nakon samo pet minuta komunikacije s mladom, zgodnom ženom.'

Kortizol ima pozitivan učinak u malim količinama, poboljšava budnost i opće stanje organizma, ali kronično povišena razina kortizola može pogoršati zdravstveno stanje te dovesti do bolesti srca, dijabetesa, napetosti i impotencije.

Net.hr