Kuda ide ovaj svijet: Srbin oženio Hrvata

HDZ 1990, sda, posavski obzor, gay, gay brakovi, Zagreb
Imali su skladnu vezu, ali kao da je sve ostalo bilo protiv njih.

Njih nisu zanimale granice, ali su im itekako stvarale probleme. Ivan je bio turist u Hrvatskoj i kao takav mogao je boraviti 90 dana u šest mjeseci. Svaka tri mjeseca morao je odlaziti, kako bi se za tri mjeseca mogao vratiti. Ali znali su da će Sabor donijeti Zakon o istospolnoj zajednici pa su odlučili čekati.

"Kada sam se ja registrirao postojali su formulari kao za brak. Sve je riješeno u roku od dva tjedna i dobio sam dozvolu za privremeni boravak od pet godina te osobnu za stranca kao član obitelji hrvatskog državljana, a automatski i radnu dozvolu. Prije toga je postojala bojazan da možda nećemo uspjeti ostati zajedno na daljinu, ali sve se na kraju super završilo. Mi smo među prvim parovima koji je sklopio životno partnerstvo u Hrvatskoj. Jedan Srbin je oženio Hrvata - ispričao je Ivan za Radio Sarajevo.

Obitelj ga odbacila

Kaže kako je na vjenčanje došao i hrvatski ministar uprave Arsen Bauk te jedna žena iz ministarstva pravosuđa, ali ne i njegova obitelj koja nikada nije prihvatila njegovu homoseksualnost.

Kaže kako su i matičarke priskočile u pomoć i pred vijećnicom glumile mladu kako ne bi privlačili pozornost, obzirom da je i mnogo fotografa htjelo uhvatiti jedan od prvih istospolnih vjenčanja.

Iako su prvi zahtjev za sklapanje istospolne zajednice predali dvojica građana Republike Hrvatske, prema onome što Ivan govori moguće kako su upravo oni prvi gay par koji je stupio pred matičara 5. rujna u Zagrebu.