Koja je godina doista krizna za brak?

...vjernosti' s Marilyn Monroe taj fenomen je postao široko prihvaćen, a temelji se na uvjerenju da parovi nakon sedam zajedničkih godina počinju gubiti interes prema svojoj drugoj polovici.

U krugu znanstvenika i stručnjaka ne postoji suglasnost oko razloga zašto se sedma godina u braku i vezi smatra kobnom. Razlozi njezina pojavljivanja isto se ne znaju, no kako piše Jennifer Nagy na svom blogu za Huffington Post, razlog može biti zapravo pitanje vremena: nakon sedam godina veći broj parova uspješno je preživio teške prve godine jednog do dvoje djece te nakon toga jednostavno shvatio kako uopće ne žele biti zajedno. Ili pak nakon sedam godina neki parovi su proveli dovoljno vremena zajedno da im veza prestane biti uzbudljiva, a sve navike i osobine koje su bile podnošljive prvih nekoliko godina sada su jednostavno neprihvatljive i iritirajuće.

Druge teorije sugeriraju kako se naša tijela i umovi razvijaju i mijenjaju svakih sedam godina. Austrijski filozof i učitelj Rudolf Steiner razvio je teoriju ljudskog razvoja na temelju sedmogodišnjeg ciklusa koji je povezan s astrologijom. Prema njegovim teorijama, ljudi su svakih sedam godina izloženi fizičkim i psihičkim promjenama. Ta tvrdnja čak i ima smisla ako se uzme u obzir to da svakih sedam godina doživljavamo velike promjene na području osobnog razvoja, iskustva, znanja i ciljeva, a te promjene brak čine nestabilnijim i povećavaju vjerojatnost razvoda.

No činjenica je da krizna sedma godina nikada nije dokazana, a većina stručnjaka po pitanju ovog fenomena jednostavnu se složila da se ne slažu.
Kriza u braku nakon četiri ili sedam godina?

Studija koju je 1999. proveo doktor Larry A. Kurdek, profesor psihologije na Sveučilištu Wright State pokazala je ispravnost fenomena krize u braku i nakon četiri i nakon sedam godina. Studijom je tako pokazano kako parovi brak započinju s visokom razinom bračnim kvaliteta, no ta razina drastično opada čak dva puta: prvi puta relativno naglo i brzo tijekom prve četiri godine braka te zatim ponovno nakon sedme godine. Ova ista studija pokazala je kako parovi s djecom vrlo često dožive brži pad kvalitete braka.
Kriza nakon 12 godina?

Studija iz 2010. pokazala je kako je većina rastavljenih parova prije razvoda zajedno provela najmanje jedno desetljeće prije nego li je svatko odlučio poći svojim putem. U ovoj studiji, koju je predvodio Grant Thornton, korišteni su podaci iz ankete 90 odvjetničkih društava, a zaključeno je kako se najveći broj razvoda dogodi nakon 12 godina braka.
Kriza nakon tri godine?

Novija studija koju je 2012. proveo roditeljski internetski portal Netmums naizgled je opovrgnula sve prethodno utvrđene 'činjenice'. Istraživanje je tako pokazalo kako parovi s malom djecom imaju četiri ili pet puta više šanse za razvod braka nakon prve tri godine nego li nakon sedam godina. Od 1.500 ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju, 42 posto priznalo je kako ih je dolazak djeteta udaljio. Siobhan Freegard, osnivačica portala Netmums, tvrdi kako krizi braka nakon tri godine doprinosi i činjenica da današnji parovi u brak ulaze u kasnijoj životnoj dobi, ali nakon kraćeg vremena provedenog u vezi. Taj fenomen se najvjerojatnije javlja jer su žene pod utjecajem svog biološkog sata te radije požuruju događaje kao što su brak i djeca nego li da uživaju u vezi i upoznavanju svog budućeg supruga.

No što to sve znači za parove? Nastupa li kriza u braku nakon tri, četiri, sedam ili dvanaest godina? Prema riječima Jennifer Nagy za Huffington Postu, zaključci ukazuju na to da čarobni broj ne postoji. Znanstvenici se slažu u tomu da parovi svakodnevno moraju uložiti dodatni trud i napor kako bi održali sreću i zadovoljstvo u braku. Ako parovi ne odrede prioritete u svojoj vezi, brak će biti osuđen na propast, bez obzira na to koliko dugo bili zajedno.

Tportal.hr