Kako su se 'gonjali' naši stari: seksi igrice odvijale su se po poljima i u kućama pred roditeljima

stari, običaji
Radi se naime o 'gonjanju'. Iako se o tome rijetko govorilo fenomen je zanimljiv zato što baca sasvim drugačije svjetlo na prosječnog hrvatskog Dinaroida.

Dakle, što bi bilo gonjanje? To je seksualna igra mladića i djevojke u ruralnim dinaroidnim krajevima koja se događala za vrijeme napasanja ovaca, rada u polju, a u nekim krajevima (Lika na primjer) čak i u kući za vrijeme prela. Djevojka bi napasala ovce u brdu i zapjevala iza svega grla. Pjesmu bi čuo mladić (ne mora biti njen momak) koji bi joj ubrzo prišao te krenuo za njom. Ona bi se pretvarala da 'bježi' i da se 'otima' (zapravo sve je bila njena igra), nakon čega bi je mladić ubrzo povalio na ledinu, prenosi portal imoart.hr.

Pri tome ju je mogao 'mijesiti' koliko ga volja, ali nije smio prodrijeti penisom u njenu vaginu jer to nije dozvoljavao moral dotične sredine. Ukratko, unatoč strogom moralu Katoličke crkve u ono doba, 'gonjanje' je bila općeprihvaćena pojava kod ruralnih Dinaroida.

Dok se ova vrsta gonjanja odvijala u Dalmatinskoj Zagori isključivo izvan kuće (polje ili brdo), u nekim drugim dinaroidnim područjima (Lika, na primjer), ovo se događalo i u samim kućama za vrijeme prela uz blagoslov roditelja i rodbine.

Spominje se tako i priča jednog čovjeka koji je negdje 50-tih godina kao mladić bio u jednoj ličkoj kući za vrijeme prela. Po njegovu pričanju, u kući su bili ne samo djevojke i mladići, već i roditelji djevojaka. Nakon rada, jela, pića i pjesme, ubrzo je nastalo 'gonjanje'.

Zapravo, nije se trčalo po kući, već su se djevojka i njen partner jednostavno sklonili u neki kut i tamo se 'rastezali' i 'mijesili' uz odobrenje starijih. I ovaj čovjek, koji je bio na ličkom prelu, malo se zasramio kad je sve to skupa vidio ali na nagovor roditelja jedne djevojke koju nitko nije 'mijesio' te večeri, on se ipak dao na posao te na njenu radost kao i na radost njenih roditelja na kraju je dobro 'izgonjao'.

U protivnom, bila bi sramota za djevojku i njenu obitelj, jer bi puknuo glas selom da su se sve djevojke 'izgonjale' osim ove jadnice. I ovdje je vladalo nepisano pravilo da se penis ne zavlači u vaginu.

Sagledavši sve ove činjenice, čini se da su toliko 'konzervativni' Dinaroidi zapravo bili poprilično liberalni kada su u pitanju bile seksualne igrice i slobode jer, kako je svima dobro poznato, 'zdrava' seksualnost, pojavila se kasnije, na Zapadu 60-ih godina 20. stoljeća. A u Dinaroida, trajao je više od 1000 godina....