Kako spriječiti preljub: Ovo je formula vjernosti!

Stoga je vrlo važno prepoznati na vrijeme signale koji vas neizravno upozoravaju da vašem vjernom partneru polako slabi “imunitet” te postaje sve podložniji nevjeri. Bračni terapeut Andrew G. Marshall tvrdi da postoji nekoliko pouzdanih znakova da je vaš partner postao slabija karika u vezi. Muškarca će na prag nevjere dovesti pomisao da nije ispunio vaša očekivanja, da vas je razočarao jer nije, na primjer, napredovao na poslu, kao i ako ga njegova draga stalno etiketira kao dežurnoga krivca. Osjeća li se kao stalna meta neopravdanih kritika, uvjerit će sebe da, ma što rekao ili učinio, ne može popraviti situaciju te će zaključiti da je trud uzaludan i tako si osigurati alibi za nevjeru. Želite li spasiti vezu, uz pokoju kritiku, začinite je i komplimentima. No imajte na umu da jedan kompliment nije dovoljan da poništi jednu kritiku; za “neutralizaciju otrova” potrebno je barem pet komplimenata, tvrde američki istraživači.

Kako biste uspostavili zdravu ravnotežu, vodite mentalnu evidenciju o tome koliko ste pozitivnih, a koliko negativnih komentara uputili na adresu partnera. Osim kritika, krivci za mušku nevjeru su i ugasle strasti. Seks je na prvome mjestu popisa razloga zbog kojeg muškarci u vezi varaju, stoga se potrudite da mu što češće priredite poneko ugodno, vruće iznenađenje. Na rubu da uberu zabranjeno voće su nerijetko i muškarci koji su pod velikim pritiskom i stresom, ali i oni koji mnogo vremena provode u druženju s “posebnom” prijateljicom.

Muškarci su “obučeni” da sami rješavaju probleme. Kad to ipak nije moguće, radije nego da zatraže pomoć od nježnije polovice kojoj “ne smiju” priznati slabosti, oni će posegnuti za privremenim antistresnim mjerama, a flert je jedna od njih.

Ranjenom su muškarcu pažnja i laskanje lijek koji mu podiže posrnulo samopouzdanje te mu pomaže da zaboravi probleme. Primijetite li da je preopterećen poslom ili privatnim problemima, zapitajte ga kako mu možete pomoći. Što je bliže slomu, to će vam se lakše otvoriti. Pomognite mu privremeno preuzimajući dio njegovih kućnih obveza na sebe, ostavite mu mali znak pažnje u automobilu, izmasirajte mu leđa... Kada uvidi da cijenite njega i trud koji ulaže u vašu vezu - na svojim će plećima moći podnijeti mnogo veći teret života te mu “terapija” zabranjenim voćem neće biti potrebna.

Zahlađenje

Dok žene potrebu za intimnošću mogu ispuniti i druženjem, muškarci to čine seksom. Manjak seksa shvaća kao manjak ljubavi.

U dobru i u zlu

Kada vidite da je ljutit, zapitajte ga što ga muči i budite uporni u traženju odgovora jer tek kada problem ispliva, možete ga zajedno riješiti.

Tjeranje drugoj

Prigovaranjima i pretjeranim kritikama uvjerit ćete partnera da nije dovoljno dobar za vas te ćete ga odgurnuti u naručje druge žene.

Traži razlog

Ako stalno prigovara i gunđa, to je znak za uzbunu - tako se pokušavaju uvjeriti da veza nema budućnosti.

Formula vjernosti je osam zagrljaja svaki dan

Iako su muškarci skloniji nevjeri, 25 posto žena u nekoj životnoj vezi poklekne pred tim iskušenjem. Počnete li razmišljati o tome kada vas je on posljednji put izveo na večeru, kupio vam cvijeće ili priredio romantično iznenađenje te zaključite da je to bilo davno, zakoračili ste u opasnu zonu. Svaka se žena voli osjećati posebnom i voljenom, a ako partner ne podgrijava taj osjećaj, komplimenti i znakovi pažnje koje dobiva od prijatelja, poznanika iz teretane ili kolege s posla, past će na plodno tlo.

Znate li da je vašem partneru stalo, no niste zadovoljni jer vam to dovoljno ne pokazuje umjesto sarkastičnih i zajedljivih komentara, otvoreno mu recite što od njega želite. Ne plašite se - zagrljaj neće izgubiti čar ako ga zatražite. Sa svakim ćete zagrljajem učvrstiti vezu, što pokazuju i rezultati istraživanja prema kojima nam je na dan potrebno osam zagrljaja ili dodira da bismo se osjećali voljeno, pišu 24sata.

No ako sami ne pronalazite vrijeme za sebe, a svu odgovornost za sreću prebacite na partnera, tada ćete postati sve skloniji nevjeri. Žene preokupirane poslom i kućnim obvezama izrazito su ranjive kada se nađu na meti laskavaca. Za razliku od prezaposlenog partnera, laskavac uvijek ima spreman kompliment te će pronaći vremena da vas sasluša ili vam pošalje prijateljsku poruku. Vi ste stoga sve više uvjereni da mu izuzetno mnogo značite, no takvi laskavci maskirani u princa u većini su slučajeva samo seksualni predatori i vješti manipulatori. Ne čekajte stoga da vam muškarac, uključujući i vašeg partnera, podigne posrnulo samopouzdanje - učinite to sami te odvojite vrijeme za sebe i svoje interese.

Ako ste uvrijeđeni jer smatrate kako partner vaše osjećaje ne shvaća ozbiljno pa se počinjete pitati: “Zašto bih se ja uopće trudila kada on tako malo toga čini za mene”, to je znak kako je veza ozbiljno poljuljana.

Da biste je ponovno očvrsnuli, odvojite vrijeme za nesmetan razgovor u četiri oka. U pet minuta recite partneru što vam smeta, a on neka potom ukratko sve to ponovi kako biste oboje bili sigurni da nije došlo do kratkog spoja i da vas je razumio. Zamijenite potom uloge te vi saslušajte njega. Nastavite s petominutnim epizodama sve dok ne pronađete rješenje kojim ste oboje zadovoljni. Mislite da se partner iz dana u dan sve više udaljava od vas, veza vam je u očitoj krizi ili sumnjate da je njegovo druženje s kolegicom s posla prekoračilo granice prijateljstva. U kolopletu ljubavnih briga jedva čekate da se nađete na kavi s prijateljicama i da im se povjerite te izjadate.

- Rješavanje problema prema receptu Carrie, Samanthe, Charlotte i Mirande iz ‘Seksa i grada’ često je kontraproduktivno. Nakon 30 godina rada zaključio sam da, kad je riječ o krizi u vezi, muškarci ne traže i nemaju emocionalnu potporu prijatelja, a žene je imaju u prevelikim količinama - kaže bračni terapeut Andrew G. Marshall. Tvrdi da žene često donose loše odluke upravo pod utjecajem prijateljica, koje dodaju ulje na vatru.

- Čak i prijateljica s najboljim namjerama nije uvijek kadra dati vam pravi savjet jer je čula samo jednu, vašu stranu priče - poručuje Marshall. S druge strane, prijateljica koja je rastavljena reći će vam da je raskid najbolje rješenje jer podsvjesno želi dodatno potvrditi ispravnost vlastita izbora. Marshall stoga poručuje da je u redu povremeno pričati s prijateljicama, ali ne povjeravajte im se u detalje. Vrijeme radije utrošite na razgovor s partnerom.

Preuzmi kontrolu

Počinjete li se pitati gdje je nestala ona djevojka koja je toliko obećavala, lako je moguće da krivnju svalite na partnera. No svatko je svoj gospodar.

Igranje vatrom

Vaš se život sveo na posao i kućanske obveze. To je opasno jer vam se flert može činiti kao bezopasno i dobrodošlo osvježenje.

Inventura veze

Da biste sačuvali brak, svakih pet godina osvježite ciljeve. U istim tim intervalima s partnerom ocijenite jake i slabe strane veze.

U tuđoj koži

Bar na trenutak ostavite svoje osjećaje po strani i analizirajte vezu iz njegove perspektive te se potom zapitajte što biste promijenili.

Iskrenost

Kada pogriješite, ispričajte se. No nije dovoljno tek šturo: “žao mi je”. Za početak priznajte da ste učinili nešto zbog čega ste požalili.

24sata