Kako se ponašati kad dođe do svađe u vezi?

Pa, prema posljednjim istraživanjima, osjećati kako ljubav, tako i mržnju (aha, stvarno mržnju) je potpuno normalno. To je zbog istog područja mozga koji aktivira sentimentalne osjećaje, a koje je također odgovorno za proizvodnju bijesa i ljutnje - što pomaže objasniti zašto je čak i sretnim parovima suđeno da se svađaju s vremena na vrijeme.

"Prepiranje može biti znak da je vaša veza jaka i strastvena, i da ste dovoljno komforni da izrazite negativne osjećaje bez straha da izgubite jedno drugo u tom procesu", kaže Bonnie Eaker Weil, autorica knjige Make Up, Don't Break Up (Pomirite se, ne prekidajte). Ipak, postoje pravi i krivi načini za rješavanje nesuglasica. Donosimo ih u nastavku.

Koristite svoje uši, a ne usta
Ako ulovite sami sebe kako zvučite poput playliste koja se stalno ponavlja, probajte stisnuti pauzu. Istraživanja su pokazala da nesretni parovi imaju tendenciju stalno se ponavljati kako bi ih se čulo, što nije baš produktivno. Na kraju završe s time da samo govore, umjesto da vode dijalog.

Nemojte svađu učiniti osobnom
U jeku svađe, često spadaju rukavice. Problem je da kada jednom opasna uvreda ostane visjeti u zraku i osjećaji budu povrijeđeni, ništa neće biti riješeno. Također, naš mozak jednostavno reagira tako da budemo osjetljiviji na neugodne vijesti i teško prelazimo preko onog negativnog. To je razlog zašto je potrebno minimzirati negativne utjecaje vaših riječi. Podsjetimo, cilj nije uzrujati jedno drugo, nego riješiti problem. Dakle, umjesto izjavljivanja: "Ti si tako lijen/lijena!" recite kako partnerovi postupci utječu na vas. Pokušajte "Umorna/umoran sam od planiranja svega i želim da ti ponekad nešto preuzmeš."

Ne pokušavajte odgonetnuti tko je pobjednik
Ljudi se često usredotočuju na to tko je u pravu, što ih odvraća od pronalaska rješenja. Sukobi se rješavaju brzo i uspješnije kada se nijedna strana ne osjeća obaveznom proglasiti, "Jel vidiš? Ja sam u pravu". Za početak, pronađite nešto oko čega se oboje možete složiti (čak i ako to znači priznanje da njemu/njoj šaljete previše sms-ova dok je vani sa svojim prijateljima/prijateljicama). Zatim se usredotočite na pronalaženje zlatne sredine. Recite primjerice, "Znam da te živcira kad te bombardiram porukama, ali zabrinem se kad ti treba vječnost da odgovoriš. Pa pronađimo način da to riješimo tako da bude ok za oboje".

Zapamtite da ste par
Ovo nije lako, ali ako možete izraziti pozitivne emocije tijekom svađe, osjećat ćete više zadovoljstva u vezi. Kada parovi mogu komunicirati kroz bliskost, pažnju (primjerice, dodir po ruci ili obrazu), pa čak i humor usred svađe, utjecaj oštrih riječi se smanjuje. Pozitivna interakcija reći da ste još uvijek dragi jedno drugom i da se volite, te da ste predani vezi čak i u najtežim vremenima.

Možete čak otići i korak dalje i uključiti laganu zafrkanciju. Parovi koji to čine tijekom svađe, osjećaju čak i još veću ljubav kada konflikt prođe. To može uključivati smiješne nadimke ili pokoju šalu na svoj račun. No ako vam baš nije do toga, samo se držite dalje od komentara koji mogu povrijediti ego, poput negativnih primjedbi o inteligenciji, izgledu i slično.

izvor: dobrevijesti.info