Kako preživjeti blagdane kod partnerove obitelji?

Kako preživjeti blagdane kod partnerove obitelji?
Zato, ako ste u barem u donekle ozbiljnoj vezi, vjerojatno ćete prisustvovati blagdanskom slavlju ne samo s vlastitom obitelji, nego i s obitelji partnera, što može između mnogo dobrih strana biti stresno, neugodno, dosadno...

Niti jedna obitelj nije ista, pa ćete se tako morati prilagoditi novim običajima i navikama, posebno ako želite ostaviti dobar dojam, što može itekako postati „skliski teren". No, ne brinite ako se previše, ako se i okliznete te padnete, na kraju sve se svodi na to da se izvučete sa što manje posljedica.

Evo zato nekih vrlo jednostavnih, ali zlata vrijednih naputaka, koji vam mogu pomoći da uspijete preživjeti loša jela, obiteljske drame, običaje, neugodna pitanja i na kraju se čak dobro zabaviti...

1. Ako to baš nije prvi puta da dolazite u obitelj partnera, nazovite nekoliko dana prije i pitajte možete li što spremiti ili donijeti za jelo ili piće. Ako dobijete „narudžbu", za dodatni dobar dojam pitajte ima li „domaćica" neki poseban recept, po kojem možete složiti. Važno je da je jelo po ukusu domaćina...

2. Ako dolazite prvi puta u obitelj, od vas se ne očekuju veliki pokloni za sve članove obitelji. Neka to budu zajednički pokloni pažnje za sve - kolači ili neke slične slastice, boca vina ili šampanjac, prigodni božićni ukrasi...

3. Ako je potrebna pomoć oko pripreme jela, postavlja stola, čišćenju ili slično, svakako pomognite koliko je maksimalno u vašoj moći, slijedeći naputke domaćina. Ako vam je rečeno da „nestanete" iz kuhinje i uživate u društvu, učinite baš to i uživajte!

4. Nemojte biti nestrpljivi, ma koliko bili gladni ili vam bilo dosadno. Nikada nemojte pitati kada će već to jelo i kada će konačno početi zabava?

5. Pojedite sve što ste stavili na tanjur. Ako niste za neko jelo sigurno kakvog je okusa, stavite prvo malu količinu, kako biste ga kušali. Lako kasnije dodate još. Ako zaista vam nešto ne odgovara što je na tanjuru, ne komentirajte to, nego jedite dalje, ono što vam je dobro.

6. Ne sudjelujte u obiteljski raspravama koje apsolutno nemaju veze s vama. U biti za vas je najlakše da „uživate" u drami i raspravi koja nije vaša i jedete svoj obrok u tišini. I ne, ne trebate ništa reći, niti stati u obranu dragog. Ako je potrebno, on će se sam braniti.

7. Nemojte popiti previše alkohola, ma koliko to željeli. To vam može samo izazvati neugodu i probleme.

8. Pohvalite jelo domaćina koje vam se zaista sviđa. Ako pohvalite nešto što vam se ne sviđa, velike su šanse da ćete će se to jelo vrlo brzo naći na stolu ispred vas u nekoj drugoj situaciji, jer će to spremati posebno za vas. Nemojte si činiti medvjeđu uslugu.

9. Nikada ne komentirajte kako je kod vaših bolje jelo, ljepše drvce, bolja zabava... Ako je obrnuto, to slobodno spomenete.

10. Ne upuštajte se u političke ili slične ozbiljne rasprave na osjetljive teme s osobama koje ne poznajete. To najčešće ne završava dobro.

11. Na neugodna pitanja kada vi i dragi planirate vjenčanje i kada planirate roditi petero unučadi, nemojte se sablažnjavati i biti uvrijeđeni. Pustite dragom da odgovori umjesto vas, a ako se smatrate pozvanima da odgovorite, učinite to sa smiješkom: „Prvo se dragi mora dokazati, a za sada mu ide dobro", „Čekam da dragi poklekne svaki dan", „Oh, znači želite me za snahu?".

12. Najvažnije je da se prilagodite atmosferi i budete otvoreni za opcije. Pokažite svoj karakter u najboljem svjetlu.

13. Ni u kojoj situaciji nisu dopuštene vulgarnosti u bilo kojem smislu.

14. Ne kritizirajte ni jednog člana obitelji u kojoj se nalazite, niti bilo što. Blagdani definitivno nisu vrijeme za to. Imate ćete za to vremena kroz cijelu godinu.

zena.hr