Kako postati kauboj na hercegovačkom kršu

Čvrsnica
... a kako se ispostavilo te godine je prema riječima većine sudionika utrke, to bila najteža trail utrka u Bosni i Hercegovini, a i šire.

Razlog tome je priroda i ambijent Čvrsnice i planine Vran. To znači puno elevacije koju skupe trkači tijekom utrke, a ne treba zaboraviti da su planine Vran i Čvrsnica na preko 2000 metara nadmorske visine, kao i tipični hercegovački krševiti teren po kojem treba dobro paziti kako se trči.

To i jeste jedan od razloga zašto ga Ivan naziva kaubojsko izdanje.

- Potajno sam poštovatelj kaubojskih filmova, posebno talijanskih špageti vestern filmova, koji na odličan način prikazuju surovost života kauboja u preriji i američkim pustopoljinama. Nešto slično je i sa nama trail trkačima, koji često trčimo po kojekakvim brdima i planinama, nekad bez vode i hrane, izboreni, oprženi suncem ili pak promočeni do gole kože od kiše. U biti na stazi proživljavamo sve ono što proživljavaju kauboji u filmovima Sergio Leonea, samo što mi ipak na kraju ostanemo živi, priča nam s osmjehom Ivan, i dodaje:

- Ove godine smo ujedno imali i prvo izdanje Trail running kampa i to baš na Čvrsnici, gdje smo gostima u dva dana vikenda ponudili da zajedno sa nama treniraju i bolje upoznaju Čvrsnicu, a navečer smo gledali špageti vestern filmove, tako da smo već tu napravili mali omaž i spoj trail trčanja i kaubojskog stila života.

Na ovogodišnjem izdanju Čvrsnica ultra traila, trkačima se nude tri staze i to Green trail staza od 10 kilometara sa ukupnom elevacijom od 500 metara koja je namijenjena trail početnicima i onima koji prvi put kroče stazama traila, odnosno tek će da postanu kauboji. Ova staza se kreće u krugu Dugog polja, Masne Luke i ski staze.

Tu je i Blue trail staza, duga 22 kilometra sa ukupnom elevacijom od 1300 metara. Ovu stazu karakterizira dosta uspona u početku kao i silazak pred kraj utrke. Naravno ne treba zaboraviti uspon na Veliki Vilinac kao i izlazak na planinarski dom Vilinac koji se nalazi na nadmorskoj visini od 2000 metara gdje će biti točka opskrbe za trkače Blue trail-a.

Najteža staza ove utrke je Red trail u dužini od 50 kilometara sa ukupnom elevacijom od 2800 metara. Na ovoj stazi trkači će popeti dva vrha Vran i Pločno koji se nalazi na visini od 2228 metara sa surovim usponom i silaskom preko karakterističnog sipara koji vodi na Pločno, a tu je ujedno i prirodni fenomen ovog kraja Hajdučka vrata.

- U suštini Čvrsnica ultra trail, a posebno Blue i Red trail su sličniji Skyrunning formatu traila, nego klasičnom trailu, dakle karakteriziraju ga jaki usponi i silasci kao i tehnički zahtjevniji teren. Naravno ovo ne treba obeshrabriti trkače koji dolaze na Čvrsnicu, dapače, ovo je utrka koju će definitivno pamtiti i zasigurno će se nakon nje vraćati na Čvrsnicu bilo kao gosti ili planinari, nakon Čvrsnice, nema te trail utrke koja ih može iznenaditi, kaže Leženić.

Ove godine je prijavljeno 155 trkača, što je više u odnosu na prošlu godinu za nekih 35 trkača, a dolaze i grupice stranih trkača - iz Makedonije, devet trkača iz Švedske, tu je i mala kolonija trkača iz Hrvatske posebno sa područja Dalmacije.

- Posebno bi izdvojili Mosoraške sikire, hrvatske trkače koji dolaze iz Splita i koji su kao kolektiv jedna od najačih trail zajednica u Hrvatskoj, a naravno tu su i nama dragi trkači iz Sarajeva, odnosno grupe Vučko trail i Skakavac trail, dragi prijatelji koji nas prate i s kojima imamo super suradnju i partnerstvo, priča Leženić.

U organizaciji ove utrke sudjeluje više planinarskih društava i nevladinih udruga koje žive i gravitiraju prostorno Parku prirode Blidinje odnosno Čvrsnici. To su voditelji projekta Hrvatsko planinarsko društvo Prenj 1933 iz Mostara i udruga Visit Blidinje iz Posušja, a kao partneri utrke tu su Planinarsko društvo Vilinac iz Jablanice, Planinarsko društvo Orlova stina iz Tomislavgrada, Hrvatsko planinarsko društvo Pločno iz Posušja, te naravno neizostavni pripadnici Gorskih službi spašavanja Bosne i Hercegovine.

- Pozdravljamo sve trail trkače i pozivamo ih da nam se pridruže iduće godine na još boljem izdanju Čvrsnica ultra traila, ali i Trail running kampa kojeg ćemo organizirati u junu 2019. godine, a do tada gledajte kaubojske filmove i trenirajte, poručuje Leženić.

Trcanje.net