Kako odabrati pravi parfem?

parfem, izbor parfema, kopija, original parfem, parfem, parfem, kako produljiti miris parfema, miris, parfem, izbor parfema, parfem, kako produljiti miris parfema, parfemi, original parfem

Isprva se čini da parfem bajno miriše, a kad ga nekoliko puta "prošetate" cijeli dan, više ga ne možete smisliti i pitate se zašto ste odabrali baš tu bočicu i dali za nju toliko novca.

Odabir parfema svojevrsna je lutrija jer se sklonost nekom mirisu mijenja ovisno o tjelesnoj biokemiji, raspoloženju, okolini, godišnjem dobu... Ipak, relativno lako možete ustanoviti što vam zapravo odgovara.

Čuvajte se brze i nepromišljene kupnje mirisa. Ne dajte mu da vas odmah osvoji. Nakon testera obvezno iskušajte parfem i na koži, pustite da odstoji najmanje jedan sat kako bi se otkrile sve njegove finese.

Parfem se sastoji od gornjih, srednjih i baznih mirisnih nota. Gornje, početne note su one koje vas odmah "navuku" jer prve zamirišu. Srednje note jači su "igrači" jer čine srce parfema, a već naziv baznih nota govori da su one svojevrstan temelj i poveznica mirisa. Treba im dati vremena da sve dođu do izražaja, osjetiti kako miriše njihov ukupan "zbroj".

Mirisna priča

Premda se parfemi obično dijele prema takozvanim mirisnim obiteljima (cvjetni, citrusni, orijentalni, drvenasti...), zbog obilja sastojaka i njihovih neobičnih kombinacija, moderne parfeme teško je svrstati u strogo određene kategorije.
Sve više nestaju granice između ženskih i muških parfema, mnoge mirisne kombinacije dolaze u uniseks izdanju. Novi parfemi prije svega nas nastoje privući tako da se prepoznamo u priči u koju su "upakirani". Nude senzualnost, moć, mistiku, ekstravaganciju, hedonističko prepuštanje užicima...
Na papirnatim ili keramičkim testerima (bloterima) ne iskušavajte više od šest parfema zaredom kako biste ih mogli razlikovati. Odabrani miris iskušajte na zapešću ili unutrašnjem dijelu lakta. Ne žurite: provjerite kako miriše nakon jedne minute, pet minuta, 30 minuta, jednog sata. Ako vam se i dalje sviđa, to je dobar znak!

Parfem ili toaletna voda?

Parfum (ili extrait de parfum) najkoncentriraniji je i najskuplji miris - parfem u pravom smislu riječi. Ima najveću koncentraciju mirisnih ulja i ekstrakata (20-30 posto) pa se na koži najdulje zadržava, čak i više od šest sati. Parfemi su intenzivni i "teški" pa je dovoljno nanijeti jednu do dvije kapi.
Eau de parfum (parfemska voda) sadrži 16-18 posto mirisnih ulja. Ima slična svojstva kao parfemski koncentrat: nanosi se u maloj količini, a intenzivan miris na koži se zadržava nekoliko sati. Ukratko, nešto blaža verzija parfema.

Eau de toilette (toaletna vodica) s mirisnom koncentracijom 12-15 posto na koži traje 2-4 sata. Miris je lakši i može se koristiti u nešto većim količinama nego parfem.
Cologne (ili eau de cologne) tradicionalna je kolonjska vodica sa 6-8 posto mirisnog koncentrata. Može se obilnije nanositi po cijelom tijelu. Miris ne traje dugo pa se po potrebi nanosi više puta u danu.

Eau fraîche (osvježavajuća vodica) slična je kolonjskoj vodici po niskoj koncentraciji od 3-8 posto mirisnih ulja. Također se može nanositi po cijelom tijelu, više puta po potrebi jer se miris ne zadržava na koži dulje od sat-dva. Eau fraîche iznimno je svježa i ugodna jer uglavnom sadrži citrusne i lagane cvjetne note.

Pulsirajuće točke

Najbolje je nanijeti parfem na najtoplije dijelove tijela - takozvane pulsirajuće točke: zapešća, vrat, područje oko ključne kosti, unutarnje dijelove (pregibe) lakta i koljena. Tako će se miris postupno otpuštati i dulje trajati. Nanošenje parfema iza ušiju ne preporučuje se jer se tamo nalaze žlijezde koje mogu promijeniti miris.

Parfem će dulje trajati ako kao "podlogu" koristite gel za tuširanje i losion istog mirisa - često se parfemi nude kao dio takvih "produženih" linija proizvoda.

Parfemski bonton

Prema takozvanom parfemskom bontonu, nepristojno je "napadati" okolinu svojim mirisom. Jaki parfemi nisu poželjni na poslu ni u javnim situacijama poput gužve u liftu ili autobusu. Poznavatelji parfema kažu da je miris koji nosimo prije svega "rezerviran" za bliske osobe kad nam se posve približe.

izvor: ordinacija.hr

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.