Kako ljetnu avanturu pretvoriti u pravu trajnu vezu?

Ljeto je vrijeme u godini poznato po porastu temperatura, ali i uzavrelih strasti, pa nije niti čudno što se mnogo afera i ljubavi rađa upravo u ljeti. Ako ste i vi trenutačno u zahvaćeni strastvenim uraganom nove ljetne ljubavi, moguće je da osjećate kako je upravo ta osoba onaj pravi s kojim i dalje želite nastaviti provoditi vrijeme i kad godišnji završi ili kad se temperature počnu spuštati, a lišće mijenjati boju... Ako želite svoju vruću ljetnu aferu pretvoriti u stabilnu, stalnu vezu postoji nekoliko tehnika koje će vam pomoći u tome, piše zena.hr.

Nemojte paničariti što ljeto (ili godišnji) ide kraju

Razlog zbog kojeg su ljetne avanture toliko zanimljive je što su opuštene, jer nema pritiska s nijedne strane - naprosto uživate jedno u drugome i u zajedničkom druženju. Nemojte početi paničariti oko toga što će se dogoditi, i hoće li se veza nastaviti nakon godišnjeg ili nakon završetka ljeta, prije nego što je to potrebno. Nema bržeg načina razaranja strastvene ljetne avanture od paničarenja i dramatiziranja oko toga "što budućnost nosi". I nemojte ga maltretirati s pitanjima - što on misli koliko će veza trajati i hoće li preživjeti do početka jeseni. Moguće je da ga je upravo privukao vaš iskuliran stav i bezbrižnost o tome što će biti, a upravo to bi ga moglo zadržati u vašoj blizini i nakon 1. rujna.

Pridobijte njegovu ekipu

Ljeto je vrijeme druženja na terasama, roštiljadama, koncertima i festivalima. A što je zajedničko svemu tome? Tamo uvijek idete s barem nekoliko prijatelja. Što znači da su puno veće šanse upoznavanja međusobnih prijatelja. Ovo je vaša šansa da ih impresionirate i ostanete im u pamćenju kao najsimpatičnija i najzabavnija djevojka! Čak i ako su vam oni pomalo naporni (ili jako naporni), smijte se njihovim šalama, dajte im pokoji kompliment i ponašajte se kao da su "najcool" tipovi na planeti. Ako im ostanete u pamćenju kao simpa i zabavna djevojka, sigurno će vas spomenuti i dok vas nema, a što više on razmišlja o vama i dok niste zajedno, to je bliže shvaćanju da vas ne želi izgubiti kad ljeto završi! Ako želite pridobiti njega, pridobijte simpatije njegovih prijatelja - pa ćete mu odmah biti interesantniji i na dulje staze.

Nemojte se samo valjati po krevetu - pronađite zajedničke interese

Ako je jedina poveznica koju vas dvoje dijelite ovog ljeta između plahti, onda vam zajednička budućnost nije baš blistava. Iako ćete možda biti u napasti ne skidati ruke jedno s drugoga - jer je kemija među vama toliko jaka, a i niste sigurni koliko će to sve skupa dugo potrajati - ipak morate pronaći načina da tom odnosu date i neki drugi smisao osim fizičkoga. Olimpijske igre u spavaćoj sobi su zabavne, ali nisu baš najbolje za istinsko upoznavanje druge osobe - njenih misli, želja, funkcioniranja u stvarnom svijetu... Vjerovali vi ili ne, čak i muški misle kako je važno potruditi se upoznati nekog i povezati se na emocionalnoj razini, ne samo fizičkoj. Provodite vrijeme zajedno i po danu, radeći stvari koje drugi obični parovi rade... Iako vas je ta jedna ljetna "aktivnost" spojila, pokušajte naći više zajedničkih interesa. Jedno drugome otkrijte svoje navike, stvari koje volite i koje ne volite raditi, svoje hobije i skrivene talente. To će vam pomoći da učvrstite vezu i nastavite je i nakon što se strasti malo smire.

Napravite nešto van konteksta

Vezano za prethodnu stavku istraživanja međusobnih interesa - nema boljeg načina da shvatite kako netko funkcionira i reagira, od toga da se nađe u nepoznatoj situaciji. Zajedno se upustite u neku još neisprobanu avanturu i vidjet ćete možete li zajedno funkcionirati i u ne-baš-idiličnim situacijama. Hoće li vam se njegov temperament koji ste zapazili dok je igrao nogomet s prijateljima dopasti i na prepunim ulicama na nekom festivalu ili dok ostanete zaglavljeni u gužvi na autocestu na izletu u susjedni grad? Pokušajte napustiti zonu sigurnosti i opuštenosti kako biste saznali jeste li zaista kompatibilni kao par.

Miris može učiniti čuda

Sjećanja se mogu najlakše povezati putem mirisa, to je dokazana činjenica. Koji je onda najbolji način da mu ostanete urezani u pamćenje kada hladniji mjeseci stignu? Nosite upečatljiv parfem cijelo ljeto, neki koji više neće moći zaboraviti u jesen. Što se mirisa tiče, stručnjaci tvrde da će najbolji efekt imati parfemi koji u svojoj bazi imaju vaniliju ili cimet - koji su lagani, i mogu se nositi ljeti, a i koji su itekako prisutni u jesenskim i zimskim mjesecima (miris kolača, pite od jabuka...). No, ako vam je to ne odgovara za ljetne dane - odaberite miris nekog cvijeta ili voća - i to će pomoći da mu ostanete u pamćenju zauvijek.

Budite iskreni (prema sebi i njemu)

Kad se vaše zajedničko vrijeme počne bližiti kraju (kraj godišnjeg) budite iskreni prema samoj sebi, i prema njemu. Želite li vi zaista nastaviti tu vezu? Je li on osoba s kojom i dalje želite provoditi vrijeme, s kojom može želite i sagraditi budućnost? Ako on živi na moru,a vi ste sa sjevera - jeste li spremni truditi se i održavati vezu na daljinu? Prije nego se obavežete na bilo što, budite sigurni da je to to što želite. A onda mu iskreno recite da želite nastaviti vezu s njim i dalje, čak i ako vas možda razdvajaju gradovi i kilometri udaljenosti. Otvoreno i iskreno porazgovarajte o svemu, recite mu svoje želje, svoje strahove i saznajte je li on također spreman na ustupke, prilagodbe i odricanja koja su potrebna. Porazgovarajte o svim mogućim problemima s kojima ćete se suočiti, te zajednički donesite odluku, iskreno i otvorenog uma i srca.

Budite realni u svojim očekivanjima i budite potpora jedno drugom

Ljeto i godišnji znače slobodu, opuštenost i bezbrižnost, a vraćanje u realnosti sa sobom donosi tisuću problema i obaveza koji mogu biti pravo opterećenje za vezu nastalu iz ljetne avanture. Prelazak iz bezbrižne ljetne avanture u nešto konkretnije znači da morate više naglaska staviti na tuđe potrebe i želje, ne više samo na svoje. Toga morate biti svjesni prije nego se upustite, ali morate isto tako biti fleksibilni i spremni se prilagođavati po putu i usput kako se susrećete s problemima. Početak ovakve veze, osobito kada je u pitanju veza u kojoj par živi razdvojen možda stotinama kilometara, može biti težak. Budite spremni raditi na toj vezi i na rješavanju problema. Nemojte odustajati i prekidati čim naletite na prve veće probleme. Na njih morate biti spremni, i bolje je biti ih svjestan i prije nego se upustite u vezu. Strpljenje, fleksibilnost i trud tu su najbitniji.