Kako djetetu sniziti temperaturu?

Ipak, pretjerano povišena temperatura može biti opasna i zato je treba snižavati. Kako to činiti, pročitajte.

Normalna temperatura djeteta je do 37 stupnjeva Celzija mjereno ispod pazuha, odnosno do 37,5 ako mjerite u guzi. Povišena temperatura je viša od 37,5, odnosno od 38 stupnjeva Celzija (ako mjerite u guzi). Temperatura viša od 38,5 ispod pazuha, odnosno 39 u guzi veoma je visoka temperatura i treba je snižavati.

Što učiniti ako dijete ima povišenu temperaturu?

zračite prostoriju u kojoj dijete boravi. Pazite na propuh i pazite da dijete ne izlažete hladnom zraku nemojte dijete utopljavati: odijenite ga u laganu odjeću i pokrijte laganim pokrivačem dajte djetetu što više za piće (vode, čaja, sokova) dozvolite djetetu da se igra, ali pazite - sada nije trenutak za preživahnu aktivnost temperaturu višu od 38,5 ispod pazuha treba snižavati

Fizikalne mjere za snižavanje temperature

Vlaženje kože mlakom vodom

razodjeveno dijete posjednite u kadu s 2-3 prsta vode temperatura vode treba biti oko 32-33 stupnja spužvicom ili krpom vlažite kožu svake 2-3 minute takvo vlaženje kože treba provoditi barem 20 minuta ponavljajte postupak dok temperatura ne padne na barem 38 stupnjeva (u guzi)

Zamatanje djeteta u vlažni ručnik

zamotajte dijete u vlažni ručnik ili pelenu umočenu u vodu sobne temperature preko toga omotajte suhi ručnik ili plahtu dijete držite zamotano 5-10 minuta nakon toga dijete obrišite suhim ručnikom ponavljajte postupak dok temperatura ne padne na barem 38 stupnjeva (u guzi) NE zamatajte lice i glavu NE stavljajte obloge na pojedine dijelove tijela (prsa, tabane, dlanove) NE stavljajte obloge od različitih pripravaka (luk, krumpir, cikla, rakija)

Snižavanje temperature sirupima ili čepićima

Kada dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu potrebno je pokušati sniziti fizikalnim mjerama. Ukoliko temperatura prelazi 38,5 °C potrebno je primjeniti antipiretik. U izboru lijeka za snižavanje povišene tjelesne temerature važno je znati da je prvi izbor, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, paracetamol.

Lupocet (paracetamol) možete naći u različitim oblicima i dozam, prilagođenim primjeni kod djece i odraslih. Lupocet se primjenjuje u snižavanju povišene tjelesne temperature kod djece od najranije dobi (Lupocet baby čepići). Za malo stariju djeci koja već mogu uzimati lijek na usta tu je Lupocet Junior sirup voćnog okusa i primamljive boje. Lupocet Teen za djecu školskog uzrasta koji se lako gutaju jer su u obliku kapsule. Ukoliko starije dijete povraća ili ne može uzeti lijek na usta, postoje i Lupocet čepići 250 mg.

U sezoni gripe i prehlade djeca od 6. godine mogu koristiti Lupocet Flu, lijek koji osim temperature uklanja i druge simptome gripe i prehlade, bolove, začepljenost i curenje iz nosa, suzenje očiju, kihanje, a sadrži i neophodan vitamin C.

Lupocet tablete mogu primjeniti odrasli u liječenju povišene tjelesne temperature, te Lupocet Flu za uklanjanje simptoma gripe i prehlade ukoliko nemaju vremena biti bolesni.

Piše:

Roditelji.hr