Kada se osmijeh i lijepa riječ poistovjete sa flertom

sex, zavodnice, preljub, zavodnici, žene, muškarci, privlačnost, muškarci, žene, navike, mane, sex, partner, veza, laž, preljub, godine, žena, muškarac, želje, muškarci, žene, frajeri, sex, veza, partner, muškarac, muškarac, vještine, muškarci, ljubav, veza, partner, partner, veza, ljubav, muškarac, muškarci, veza, partner, muškarac žena, veza, partner, lifestyle, sexy, veza, partner, seks, veza, partner, muškarci, seks, veza, partner, muškarci, žene, macho muškarci, partner, veza, muškarci, žena, veza, partner, ljubav, veza, partner, karakteristike, muškarac, miris, tijelo, parfemi, zavođenje, flert, veza, sreća, stvari, bijeg, pokušaj bijega, žena, zatvor, ljubaznost, neljubaznost, flert, momci, žene, žene, muškarci, suprug, prijateljica
Na vrhu liste vrijednosti u izumiranju smjestila se i - ljubaznost. Već dugo je ona izuzetak umjesto pravila, pa se iznenadimo kada upoznamo osobu koja je u isti mah i pristojna i ljubazna. Kao suprotnost ovakvom uvodu, stoji njegovo naličje. Ako su ljubazne prema muškarcima, pripisuje im se da im se nabacuju. Ako su nasmijane, optužuju ih za otvoreni flert. Ako su još i tople, definitivno ih zavode. Istraživanja pokazuju da je oko 90 posto djevojaka prošlo kroz ono što su norveški psiholozi sa Sveučilišta nauke i tehnologije nazvali seksualnom zabludom i objasnili da je problem u muškarcima, a ne u ženama.

- Glavni krivac je njihov, i dalje, pećinski koncipiran mozak, odnosno evolucija. Pripadnici jačeg spola svaki ženski znak pažnje doživljavaju kao seksualan, kako ne bi propustili priliku za parenje i prenošenje svojih gena - kaže psiholog Mons Bendixen. - S druge strane, žene seksualni interes percipiraju mnogo slabije, jer im je u prirodi tražiti partnera s kojim će stvoriti siguran dom.

Psiholog Vesna Petrović slaže se sa ovom tvrdnjom, jer su momci općenito "siroviji" i manje mudri u čitanju signala, ali dodaje da opasnost vreba i za muškarce koji često plate ceh zbog svoje ljubaznosti.

- Iako ovo uglavnom važi za djevojke, trebali bi biti objektivni, pa priznati i slijedeće: momci koji se osmjehuju pripadnicama suprotnog spola ili su susretljivi i spremni da im pomognu u bilo čemu, obavezno se optužuju za flert - kaže sugovornica "Života plus". - A to je često nepravedna kvalifikacija.

Dakle, zaključak je da se ljubaznost općenito uspoređuje sa nabacivanjem, zbog čega se ljubazne osobe dovode u situaciju u kojoj se pravdaju zbog riječi izgovorenih sa osmijehom. Ovakvi nesporazumi su najčešća slika kancelarijskih odnosa. Žena koja svakog dana na posao dolazi nasmijana, puna vedrine i želje da u lijepoj atmosferi završava radne obaveze, nerijetko je na meti osuda namrgođenih kolegica. U isti mah, neke kolege imaju osjećaj da ih zavodi, što dovodi do izbjegavanja osobe koja je ljubazna. Dok ona objasni da su njene namjere samo kolegijalne ili prijateljske, već je kasno.

- Neke kolege su se u međuvremenu opasno "primile", vjerujući da je ona sa njima htjela nešto više, a neke su se udaljile. Shvatili su da ona ipak nije htjela to „više" i da im nije sve vrijeme slala „mig" - objašnjava psiholog i dodaje da su ljubazne osobe uvijek na udaru onih koji im zapravo zavide i koji ne znaju lijepo ponašati se, ali znaju kritizirati.

U takvom, općem metežu, rijetko tko dobro prođe. Samo zato što je bila ljubazna, djevojka je izgubila kolege ili prijatelje, koji su bili sigurni da im je ona dala "zeleno svjetlo", pa ih je, potom, zaustavila. A događa se i da zbog uvijek nasmijanog lica ostane bez partnera.

- Mnogi muškarci ne mogu shvatiti da je njihova djevojka samo ljubazna, nego je, ako se nekom kolegi, drugu ili poznaniku, lijepo obratila, odmah optužuju za prijevaru. Žene tu znaju biti još nemilosrdnije, pa ne mogu podnijeti činjenicu da se njihov frajer pristojno i toplo ophodi prema bilo kojoj pripadnici nježnijeg spola. Istog trenutka ih osuđuju, a ponekad "leti i perje" - kaže Petrovićeva.

Muškarcima često proradi sujeta, pa ako ih djevojka za koju su "umislili" da im se nabacivala, odbije, znaju da budu veoma grubi. Žene se isto tako znaju naljutiti na kolege ili prijatelje koji su ih navodno zavađali ljubaznošću, a onda se povukli. Nesporazum je zapravo drugo ime ove priče, ali je problem daleko ozbiljniji nego što se misli. Zbog toga što se ljubaznost pogrešno tumači, pa se zbog nje snose nepravedno neugodne posljedice, ljudi postaju sve manje ljubazni.