Jure Miloš: Trudimo se gangu sačuvati od zaborava

jure miloš, ganga
...etnoglazbenim projektima i neumorno radi na očuvanju kulture baštine i tradicije ovih prostora, a ove su godine izdali CD i knjigu pod nazivom "Ganga - S izvora glas", čime ovu hrvatsku tradicionalnu narodnu pjesmu žele sačuvati od zaborava.

"Nakon dvije godine snimanja i brižljivog biranja reprezentativnih pjevanja gange završen je projekt koji se manifestirao kao izdanje s CD-om i knjigom. Na samom CD-u je 75 gangi i dvije izvedbe na guslama. Gangu su za CD otpjevala 23 izvođača od kojih i jedna izvođačica ", kazao je za Fenu Jure Miloš.

Većinu ganga pjeva Damir Miloš koji sa svojim glasom zorno prikazuje izvornu ljepotu gange. Uz njega, u nekoliko primjera sudjeluju i legende gangaškog pjevanja - Sire, Stipe Jelić, Đulić, Pegotić, Gigalović, Vencel, Milan, Kempesi, braća Kopilašići.

"Na CD-u ima dosta izvođača koji nisu do sada snimili nikakav zvučni zapis, a vrhunski su gangaši. I mi smo upravo ovim projektom htjeli očuvati te vrhunske pjevače gange koji su, može se reći, bardovi gangaške pjesme", kazao je Miloš napomenuvši kako je CD antologija izabranih napjeva gange od Cetine do Neretve, odnosno obuhvaća izvođače s područja zapadne Hercegovine i Imotske krajine.

Što se tiče knjige, ona je koncipirana kao jedan kraći priručnik o gangi, a donosi najvažnije znanstvene činjenice o nazivu i iskonoslovlju riječi ganga, dosadašnjim radovima o gangi, gangi kao stihu, podijeli gange prema vrsti, kao i druge važne pojave i termine o toj izvornoj pjesmi koja je dio kulture i umjetničke baštine naroda ovoga krševitog područja.

Upitan je li ganga danas pomalo zaboravljena, Miloš kaže kako ne misli da jeste, ako se uspoređuje s nekim vremenima 80-tih ili 90-ih godina.

"Smatram da je ganga danas sigurno više zastupljenija i u medijima, a i više se o njoj istražuje sa znanstvene strane. Međutim, u tim prijašnjim vremenima bilo je više izvođača ", kazao je Miloš, naglasivši kako bi zbog toga ganga danas trebala dobiti još više prostora, posebice medijskog.

"Bez medija ganga postaje nezanimljiva mladima i jednostavno iskače u neki drugi plan. Jako je bitno držati je na javnoj "meti". Time ona postaje interesantna mladima i time će netko od njih "zagristi" i krenuti stopama izvornosti naše kulturne baštine", poručuje Miloš.

Premijerno predstavljanje CD-a i knjige "Ganga - S izvora glas" održano je u Grudama, a nakon toga uslijedilo je predstavljanje u Splitu, Mostaru i Zagrebu, a iduće je dogovoreno u Sarajevu.

Svi zainteresirani CD i knjigu mogu kupiti u knjižarama Alfa i Logovita u Mostaru te knjižari Libro u Grudama. Također, može se poručiti putem facebook stranice ‘Ganga - S izvora glas'

FENA