Jesu li ženama doista privlačniji muškarci s bradom?

Jesu li ženama doista privlačniji muškarci s bradom?
Sudeći prema rezultatima nove studije, solo muškarci koji žele pustiti bradu, ako žele privući pažnju pripadnica ljepšeg spola, trebali bi to učiniti tek kada brade izađu iz mode. Naime znanstvenici su u novom istraživanju otkrili da žene najviše privlače muške brade, poput onih koje furaju slavni frajeri Russell Brand, David Beckham i Brad Pitt, tek kada su brade rijetkost, a ne modno pravilo.

Doktor Barnaby Dixson, sa Sveučilišta u Novom Južnom Walesu, kaže da je brada seksualna osobina podložna znatnim kulturnim varijacijama. Tako, na primjer, mužjaci u divljini koji imaju neobične uzorke boja i slična obilježja koja ih izdvajaju od drugih lakše preživljavaju, ali i imaju veći uspjeh kod partnerica. No ljudi manipuliraju tim obilježjima pomoću kozmetike. Kulturni utjecaji uvelike određuju to hoće li muškarci puštati bradu ili imati glatko obrijano lice, pa su tako žene u jednom istraživanju preferirale laganu, dan do dva staru bradu, u drugom, kasnijem istraživanju u trendu su bile guste brade dok su u trećem istraživanju kao najatraktivnijima ocijenjena muška glatko i svježe obrijana lica. Istraživanje je pokazalo da su ženama, kao i muškarcima, brade znatno privlačnije od svježe obrijanog lica tek kad su iznimka, a ne pravilo. Drugim riječima, u kafiću prepunom muškaraca svježe obrijane brade najatraktivniji će biti muškarac s bradom. No ukoliko je kafić prepun bradatih muškaraca, tada će pažnju privlačiti onaj muškarac koji ima glatko obrijano lice, prenosi Time.

Prethodna istraživanja pokazala su pak da muškarci s bradama izgledaju muževniji, snažniji te kao bolji seksualni partneri. U novoj studiji koju su proveli australski znanstvenici sudjelovalo je 1453 žena i 213 muškaraca. Tijekom istraživanja žene i muškarci su gustu bradu ocijenili privlačnijom u situacijama u kojima su rijetke brade i glatko obrijano lice bili česta pojava. Isto tako, svježe obrijano lice bilo je manje privlačno kada je bilo česta pojava. Drugim riječima, ono što je rijetko u većini je situacija i najprivlačnije.

tportal.hr