Jeste li zbog partnera izgubili vlastiti identitet?

veza, partneri, dani, sex, veza, partneri, ljubomora, veza, partner

Brak je sveta institucija tijekom koje, poslovično se kaže, dvoje postaju jedno. Tako dvije različite osobe, nakon sklapanja braka, postaju bračni par, jedan entitet.

Iako ova činjenica jača povezanost u vezi, u mnogim slučajevima, jedan partner postaje samo produžetak drugog. Nije neuobičajeno da jedan od partnera samo kima glavom slažući se sa svime što ovaj drugi kaže, bio on u pravu ili krivu.

kDa, gubitak individualnosti, a time i vlastitog identiteta, jedan je od najčešćih bračnih problema. Nažalost, zbog ovakve se situacije brojni partneri osjećaju kao otirač za onog drugog.

Ukoliko ste se, zbog partnera, odrekli vlastitog identiteta - vrijeme je za promjene! Evo što možete učiniti:
1. Partneri ne moraju voljeti iste stvari samo zato što su u vezi

Svaki pojedinac ima svoj ukus i svoje sklonosti. Uživanje u njima može vam pružiti više koristit nego štete. Dakle, ako je vaš mužić nepopravljivi ljubitelj sporta čija životna misija uključuje gledanje svake utakmice, nemojte mu "uletavati" s idejom o zajedničkom gledanju romantičnih komedija. Razradite plan koji će i jednom i drugom omogućiti gledanje omiljenog sadržaja bez stalnog posezanja za daljinskim upravljačem.
2. Hobiji su odličan način za ponovno povezivanje sa samim sobom

kNemojte očekivati da ćete i vi i partner/ica uživati u istim hobijima. Nije nemoguće, ali se događa rijetko. Kako biste proveli nekoliko kvalitetnih sati sami sa sobom, jednom mjesečno (ili češće) podredite sve obaveze stvarima u kojima apsolutno uživate. To može biti izrada nakita, sviranje kakvog instrumenta, čitanje pa čak i surfanje internetom. Glavno je da vi uživate u vlastitom društvu. Naglasite partneru kako ćete posvetiti određeno vrijeme vlastitim hobijima kako vas ne bi nepotrebno smetao.
3. Prijatelji su braća i sestre koje biramo sami

Prijatelji su idealno rješenje za oslobađanje od stresa, a ujedno i jedan od najboljih načina za povratak vlastite individualnosti. Nađite vremena za druženje, ručak, večeru, šoping ili samo telefonski razgovor. Kako će sjećanja o starim uspomenama, djetinjstvu i školovanju navirati, tako ćete sve više i više dolaziti u doticaj s vlastitim identitetom, stvarima i ljudima koje volite.
4. Ne zanemarujte članove obitelji

kRazgovor s roditeljima, članovima bliže ili šire obitelji odličan je način za uživanje u kvalitetno provedenom vremenu s dragim ljudima, ali i samim sobom.
5. Upišite tečaj crtanja, izrade keramike, omiljenog sporta ili plesa

Sudjelovanje u nekoj od spomenutih aktivnosti će vam pružiti dovoljno vremena da budete sami te da se iznova povežete s vlastitim "ja". Međutim, budite oprezni pri odabiru aktivnosti i vremena koje ćete odvojiti za sebe. Ukoliko budete previše izbivali iz ljubavnog gnijezda, partner/ica bi se mogao/la osjećati zapostavljeno!

K. R. / ordinacija.hr