Jeftino i prirodno: Napravite vlastiti omekšivač s mirisom po želji

Vjerojatno ste već čuli kako je običan bijeli alkoholni ocat savršena zamjena za kupovni omekšivač jer vašem rublju daje svježinu, ističući miris deterdženta, dok njegov miris u postupku pranje u potpunosti nestane.

Želite li napraviti originalno sredstvo za omekšavanje tkanine, ocat će vam poslužiti kao ključni sastojak. Treba napomenuti kako nikako ne smijete miješati ocat i izbjeljivač jer ta kombinacija može izazvati nastanak otrovnih para.

Otkrivamo vam 3 formule za originalne i štedljive omekšivače iz vaše kućne radionice:

-Domaći omekšivač s regeneratorom za kosu

Sastojci:

1 šalica regeneratora za kosu

3 šalice tople vode

1- ½ šalice bijelog destiliranog octa

Postupak:

Stavite šalicu regeneratora (za ovu svrhu ne trošite skupe regeneratore!) u veću posudu i postepeno dodajte toplu vodu miješajući sve dok se sastojci dobro ne prožmu. Zatim ulijte ocat. Držite mješavinu u zatvorenoj posudi te koristite ¼ šalice za svako pranje.

-Obični ocat u ulozi omekšivača

Sastojci:

Bijeli destilirani ocat

eterično ulje po želji

Postupak:

U pretinac za omekšivač u vašoj perilici rublja ulijte ¼ šalice bijelog destiliranog octa za jedno ispiranje. Octu možete po želji dodati i omiljeno eterično ulje - nakapajte jednu do dvije kapi u šalicu octa i pohranite u posudu s čvrstim poklopcem.

-Domaći omekšivač s octom i sodom bikarbonom

Sastojci:

2 šalice tople vode

1 šalica sode bikarbone

1 šalica bijelog destiliranog octa

Postupak:

U posudi promiješajte toplu vodu i sodu bikarbonu. Polako dodajte ocat. Pojavit će se mjehurići. Nakon što ste dobro promiješali sve sastojke, pohranite tekućinu u posudu s čvrstim poklopcem te je protresite prije svake uporabe. Upotrijebite ¼ šalice za svako ispiranje u perilici.

Izvor: zadovoljna.hr