Jeftinije ljetovati u Maroku i Španjolskoj nego na Jadranu

ljetovanje, jadran
Osim ako ste toliko ludi za odmorom u Lijepoj našoj da vam cijena niije bitna. Ako, pak, pazite kako trošite svoje novce, mogao bi vam biti bitan podatak da je jeftinije ljetovati u nekom drugom mediteranskom raju, piše Slobodna Dalmacija.

Prema podacima koje je The Independent prenio s Travel Supermarketa, internetskog sitea specijaliziranog za usporedbe cijena putovanja, znatno je povoljnije ljetovati u Maroku, Španjolskoj, Egiptu i Portugalu, nego u Hrvatskoj.

Hrvatska je, doduše, upala na ljestivicu deset najisplativijih mjesta za odmor, ali je na posljednjem mjestu. Usporedbom cijen smještaja između 1. svibnja i 30. rujna u nekoliko popularnih turističkih destinacija, došli su do liste od deset najpovoljnijih, odnosno onih u kojima se tijekom sedmodnevnog odmora dobije najviše za najmanje novca.

Prema izračunu Travel Supermarketa, odmor u Hrvatskoj košta 636 funti po osobi, a naglađeno je da su troškovi za sedmodnevni odmor u Dubrovniku narasla za čak 405 posto.

Sedmodnevno ljetovanje na Cipru zapada 596 funti po osobi, a cijene su tamo, navodi se, pale za 12 posto u odnosu na prošlu godinu. Za jednako dug ljetni odmor u Portugalu treba izdvojiti isti iznos, s tim da su u Algavreu cijene osobito povoljne.

U Egiptu se može ljetovati već za 519 funti po osobi, a Independent preporučuje resorts četiri zvjezdice Hurghada na Crvenom moru.

Cijene aranžmana u Grčkoj pale su za 13 posto u odnosu na prošlo ljeto pa za sedmodnevni odmor u toj zemlji treba izdvojiti 518 funti po osobi, s tim da iznos dodatno pada izabere li se Kreta ili Krf.

U Španjolskoj se može provesti sedam vrućih dana već za 502 funte po osobi, a najjeftinije mjesto u toj državi je mnogim Hrvatima dobro znan Lloret de Mar, a slijede ga razuzdanoj britanskoj mladeži omiljni Magaluf na Majorci te Torremolino na Costa del Sol.

Španjolska je očit izbor, no njene plaže, kristalno plavo more i cijene čine je isplativom. Lloret de Mar, koji je posjetilo mnogo Hrvata, najjeftinije je mjesto u toj zemlji.

Sedmodnevni odmor na Malti još je jeftiniji: košta 484 funte po osobi, dok odmor u Maroku košta 471 funtu po osobi, s tim da je najpovoljnije u Agadiru, gdje su cijene u odnosu na prošlu godinu pale čak 13 posto: u tamošnjem all-inclusive resortu s četiri zvjezdice Les Almohades Beach Resort sedmodnevni boravak košta od 284 funte po osobi pa naviše.

Tjedan dana u Turskoj košta, pak, 464 funte po osobi, a u Bugarskoj, čije su crnomorske pješčane plaže pravi hit, tek 459 funti.