Je li spreman za novu vezu – ili još nije prebolio prekid

Sandra je prvi put upoznala Melitu i Nikolu na njihovu petu godišnjicu braka. Na zabavi koju je organizirala njihova zajednička prijateljica, odudarali su od ostalih svojom vedrinom i zaljubljenošću. Ostavljali su dojam savršenog para. Nekoliko mjeseci kasnije Sandra se slučajno zatekla u susjedstvu pa je odlučila svratiti nakratko do njih. "Možeš doći samo do mene", kratko je rekao Nikola, "Melita je otišla s drugim." U samo mjesec dana i potpuno neplanirano, Nikola i Sandra postali su nerazdvojni.

Proveli su divnu godinu, Nikola je bio izuzetno nježan i pun ljubavi. Doduše, često je govorio o Meliti, uvijek napominjući kako je sada mnogo sretniji. Izbjegavao je samo jednu temu, svoj stav o njihovom prekidu. Kad se Sandra uvjerila da je Melita dio prošlosti, predložila je brak. No, kada mu je napomenula da podnese zahtjev za razvod braka naišla je na neprobojan zid. Bila je zbunjena, ali uvjerena da će Nikola ipak promijeniti mišljenje.

Nakon nekoliko dana uslijedilo je neugodno iznenađenje - Nikola je predložio prekid. Bilo je to upravo nakon povratka s ugodnog vikenda kod njegovih roditelja, već spremnih na proslavu drugog vjenčanja svoga sina. Sandra je tek u tom trenutku shvatila koliko Nikola još uvijek pati i koliko je ranjiv. Razvod i novo vjenčanje bili bi sada za njega previše. Bojao se nove veze i mogućnosti da ponovo bude povrijeđen.

Ostavljeni muškarci, kada se radi o dugotrajnoj ili intenzivnoj vezi, najčešće prolaze kroz dugotrajan proces oporavka, naizmjenično osjećajući bijes, usamljenost, gubitak, tugu, bojazan, krivnju... I dok se žene koje se nađu u sličnoj situaciji mogu isplakati na ramenu najbolje prijateljice (vikati, plakati i tako pokazati svoje emocije), muškarci obično to ne rade. Stoga su Nikoli, koji nije pokazivao emocije, trebale tri godine kako bi prebolio prekid.

Da bi se preboljela dugotrajna veza, potrebno je od šest mjeseci do dvije godine, tvrde psihijatri i psiholozi. Sandra je trebala i ranije uvidjeti koliko je Nikola povrijeđen, prvih nekoliko tjedana njihove veze on je bio impotentan, ali ona je tada bila previše zaljubljena da bi išta zapažala. Nikola je prebrzo uletio u novu vezu, što se često događa jer se muškarac želi dokazati, a s time se stvaraju novi problemi.

Ako ste mu vi prva veza nakon što je bio odbačen i ako su njegove rane još uvijek svježe, bit ćete najvjerojatnije njegova "prijelazna faza", s malim šansama da vaša veza postane ozbiljna i trajna. Stručnjaci savjetuju da je najbolje ne vezati se tijekom takvog razdoblja. Ako se već želite zbližiti, pokušajte biti samo prijatelji. Međutim, žene uglavnom ne mogu odoljeti slomljenom muškom srcu koje vapi za novom ljubavi. Tako se osjećaju korisnima.

Ako već odlučite ostati s muškarcem koji se "opekao" svakako mu ostavite dovoljno prostora da može "disati". Važno je da uz vas ima dovoljno vremena i za svoj hobi, prijatelje, posao, šport jer jedino će tako rane brže zacijeliti. Nemojte na njega navaljivati, on sam mora shvatiti koliko mu značite.


Je li spreman za novu vezu?

(Odgovori koji će vam pomoći odrediti je li ostavljeni muškarac spreman za novu vezu)

1. Koliko je dugo trajala njegova posljednja veza? Ako se radi o vezi od pet do deset godina pun oporavak traje od šest mjeseci do dvije godine.

2. Koliko je dugo prošlo od prekida? Ako je sam samo mjesec dana, nemojte se upuštati u vezu jer on još nije spreman. Ako je od prekida prošlo oko godinu dana, možete pokušati.

3. Koliko je stabilan njegov posao? Ako mu je radno mjesto nesigurno jer se on promijenio ili je zbog toga ostao i bez posla - budite izuzetno oprezni. Dva gubitka odjednom znak su za uzbunu.

4. Ponaša li se normalno? Ako mnogo pije, ne spava najbolje, otkazuje sastanke - razmislite još jednom. Što će vam takav muškarac?

5. Kako izgleda njegov dom? Ako mu je stan uvijek u neredu, to može biti znak da mu je i život takav.

6. Kako se ponaša prema svojoj djeci? Muškarac koji se ne brine za djecu i ne viđa ih redovito, budite uvjereni, neće voditi računa niti o vašim potrebama.

7. Je li još vezan za bivšu ženu/curu? Ako pronalazi razloga da se vidi s njom - da ode po neke stvari ili da se nađe s njom na kavi - očito još nije posve raščistio sam sa sobom.

8. Govori li vam da ste isti kao njegova bivša ljubav? Ako je tako, on, očito, samo traži zamjenu. On još nije spreman priznati i suočiti se s gubitkom voljene osobe.

9. Je li pun gorčine, bijesan i želi se osvetiti? Ako je tako, on sam liječi svoje rane, a kad se najmanje nadate, svoju gorčinu može iskaliti i na vama.

10. Koliko je blizu razvodu? Ako razvod braka još nije pokrenut, a on ne pokazuje preveliku želju da se s vama veže, znak je da je još uvijek obuzet starom vezom. Bilo bi dobro da se distancirate, možda bi lakše donio odluku.


I nešto ohrabrujuće za kraj: ostavljeni muškarci nakon oporavka (ali samo ako se zbilja oporave od prekida) obično ženu više poštuju, pažljiviji su, cijene ono što ona čini za njih. Osim toga postaju bolji ljubavnici - trude se dokazati svoju muškost.

izvor: zena.hr