IZVANŠKOLSKE AKTIVNOSTI: Nastavnica provela noć s učenikom nakon školske proslave

nastavnica, seks prakticiranje, učenik
Rebecca Lacey (28) priznala je kako se "pretjerano prijateljski ponašala" s učenikom završnog razreda škole u Bristolu, prije nego što ga je pozvala natrag u svoju sobu. Sljedećeg ga je jutra čak odvezla natrag do njegovog doma.

U internoj istrazi koja je podignuta protiv nastavnice ne navodi se da je bilo seksualnih aktivnosti između nje i učenika, koji mora ostati anoniman, te se navodi kao ‘učenik A'.

Učenik je sudjelovao na proslavi zadnje, jedanaeste godine obaveznog školovanja u Engleskoj, u koju se upisuju djeca koja u rujnu imaju 15 godina. Incident se dogodio na završetku te školske godine, 26. lipnja 2014., što znači da je učeniku bilo najvjerojatnije 16, eventualno 15 godina. Još se navodi kako je Lacey dozvolila tinejdžeru u "ranjivoj" dobi, kao i drugim učenicima, da je izgrle na rastanku.

Drugi su ju nastavnici vidjeli kako je često provodila vrijeme sama s pojedinim učenicima, uključujući i učenika A, koji je pohađao njene satove. Plesala je s učenicima starim 15 i 16 godina, a postoje i fotografije na kojima su ju učenici obgrlili oko struka.

U svoju obranu, Lacey je rekla kako je pozvala učenika A u svoju hotelsku sobu jer je bila zabrinuta za njegovo zdravlje. Tvrdi kako su proveli cijelu noć govoreći o "obiteljskim problemima", ali kako se bojao da će drugi saznati o tome. Bila je svjesna da se nalazi u ranjivom stanju i bio je jako lošeg raspoloženja kada se pojavio na proslavi. Drugi su ga učenici naveli da pije alkohol i uzima droge nakon proslave.

Lacey tvrdi kako je njena motivacija bila da ga drži na sigurnom, i bila je zabrinuta da ako nakon proslave ode s drugim učenicima koji su mu stalno davali drogu i alkohol, nešto strašno bi se moglo dogoditi. Ali nastavnica to nije prijavila slijedećeg dana, i tri je puta poricala je da se tako što uopće dogodilo kada ju je ispitivao direktor škole Will Roberts.

Lacey je suspendirana kada su se pojavile optužbe, a sama je dala otkaz kada je škola počela provoditi istragu.

Na školskom je saslušanju zaključeno kako se radilo o "neprihvatljivom profesionalnom ponašanju, i ponašanju koje bi moglo dovesti njihovu profesiju na loš glas". Dodano je da, čak i kada bi se prihvatila nastavničina motivacija da dozvoli učeniku A da provede noć u njenoj sobi, ona je ipak jako pogriješila.

"Ta je pogreška pojačana njenim propustom da sama slijedećeg dana obavijesti školu što se je dogodilo, kao i njenim početnim poricanjem. Očito se nije pravilno držala profesionalnih granica koje bi uvijek trebale postojati između nastavnika i učenika."

Na saslušanju je zaključeno i kako Lacey nije na propisan način provela završne ispite kod svojih učenika, uključujući i učenika A . Zbog toga je svih 50 učenika koji su pohađali njenu nastavu diskvalificirano, i niti jedan nije dobio diplomu.

Lacey tvrdi kako je djelovala "nevino" u vezi nepoštivanja pravila ispita. Ali priznala je kako se radi o "neprihvatljivom profesionalnom pomnašanju", koje bi moglo pružiti lošu sliku o njenoj profesiji.

Ambiciozna nastavnica rekla je kako joj je karijera "najvažnija stvar" u životu, te da želi nastaviti raditi u školstvu.

O cijeloj će stvari odlučiti ministar obrazovanja.

net.hr