Iz Hercegovine na jedan dan do Makarske za 13, a do Neuma za 10 maraka

Auto kamp Boban - Dole
Auto kamp Boban - Dole
...nisu u mogućnosti priuštiti odmor od nekoliko dana te se odlučuju za jednodnevne izlete. Otići do mora na jedan dan iz Hercegovine, s obzirom na blizinu, i nije neki napor, a i cijene jednodnevnih izleta su i više nego povoljne. Istražili smo kolike su cijene putovanja jednodnevnih boravaka na moru.

Veliko zanimanje građana

Da je zanimanje veliko, najbolje svjedoče brojni telefonski pozivi koje posljednjih dana bilježe službenici autobusnih kolodvora u Hercegovini. Osim znatno nižih cijena, izbjegavanja gužvi na graničnim prijelazima, veliku ulogu igraju i neadekvatna parkirališna mjesta za koja treba izdvojiti iznos jedne povratne autobusne karte, koja ove godine iznosi od 10 do 13 KM, ovisno o odredištu. Tako iz istočnog Mostara srijedom, petkom, subotom i nedjeljom imaju redoviti izleti u Drvenik po cijeni od 12 KM, a kako su nam u razgovoru kazali, moguće je po dogovoru s vozačem izaći u Gracu ili Zaostrogu. Osim Drvenika, kazali su kako imaju i jednodnevne izlete u Neum, a cijena karte je 10 KM. Kao jedna od omiljenih destinacija, prema dosadašnjoj praksi, i ove će godine biti Makarska rivijera, a jednodnevni odlasci na more organizirani su utorkom, četvrtkom, subotom i nedjeljom. Tako je četiri puta tjedno moguće posjetiti Makarsku, a cijena jednog izleta je 13 KM. - Dan ranije uglavnom se rezerviraju karte zbog ograničenog broja mjesta, kazali su nam s kolodvora u zapadnom Mostaru. Iz Čapljine je pak moguće svakodnevno posjetiti Neumu po cijeni od 10 KM. Kako je i ove godine najpopularnija Makarska, kazali su nam i iz Gruda, koji tijekom tjedna imaju organizirana tri izleta do Makarske. Iz Autoherca su nam kazali kako su izleti srijedom, subotom i nedjeljom, ali i dodali kako je tijekom velikih gužvi moguće uvesti linije i četvrtkom i petkom, a cijena karte je 12 KM. Autobusi s kolodvora prema ustaljenoj praksi, kao i ranijih godina, tijekom ove sezone prema rasporedu vožnje kreću u šest sati te se nakon burnog dana s obala Jadrana vraćaju u isto vrijeme tijekom večernjih sati. Sezona ljetnih putovanja na more navedenim terminima i cijenama bit će otvorena do početka rujna, odnosno nove školske godine, jer populacija koja najviše koristi te usluge su školarci i studenti, premda se u posljednje dvije godine, kako ističu s autobusnih kolodvora, počeo primjećivati znatan broj i obiteljskih odlazaka na jednodnevne odmore uz more.

Koliko je novca potrebno

Osim povoljnih odlazaka, istražili smo i koliko vam novca treba kako biste proveli dan na moru. Ako želite unajmiti ležaljku, izdvojit ćete oko 8 KM, isto toliko stoji i najam suncobrana. Za ljubitelje aktivnijeg odmora tu su atraktivni bungee jumping - oko 60 KM, potom ponuda vodenih padobrana za jednu osobu - 60 KM te oko 90 KM za dvoje i 125 KM za tri osobe. Vožnja vodenim padobranom traje 15 minuta, koliko traje i vožnja vodenim skuterom po cijeni od 60 KM, a cijena za dvoje je 90 KM. Najam pedaline po satu stoji 15 KM, dok je za pola sata potrebno izdvojiti 10 KM. Ako se nakon vodenih sportova poželite osvježiti, kuglu sladoleda u Makarskoj platit ćete oko 2 KM, sok oko 3 KM, kokteli se kreću od 13 do 25 KM, a točeno pivo od 0,5 l platit ćete 3 KM. Cijena pizze kreće se od 10 KM za malu te 17 do 25 KM za jumbo pizzu. Za sve one koji se odluče doći u Makarsku vlastitim prijevozom, cijena parkirališta za sat vremena je oko 3 KM, a cjelodnevno parkiranje može se naći i po 8 KM. Bilo kako bilo, prema cijenama koje su iz godine u godinu sve veće, za jednodnevni odlazak na more, uz plaćeni prijevoz, za dvije osobe potrebno je izdvojiti minimalno 50 KM, dok će četveročlana obitelj za takav izlet izdvojiti minimalno 100 KM.

Vecernji.ba