Hrvatski hotelijeri u potrazi za 30.000 sezonskih radnika

more, radnici, studenti, Mostar, cijene, slaba probava, probava redovita, Dubrovnik, Hrvatska zemlja, konobari, radnici, turizam, sezonski radnici, turistička sezona, turistička sezona, turistički radnici, radne dozvole, Hrvatska, stopa zaposlenosti, Federacija BIH, nezaposlenost
Arhiva

Hrvatski hotelijeri su od kraja prošle godine započeli potragu za oko 30 tisuća sezonskih radnika iz Slavonije, Dalmacije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, koji su im potrebni za ovogodišnju turističku sezonu.

Najveće hrvatske hotelske kompanije, u želji da na vrijeme osiguraju stručno osoblje, kao što su kuhari, konobari i slastičari, nude veće plaće od 10 do 20 posto, a sezoncima osiguraju i besplatni smještaj i hranu, prenosi Indikator.ba.

Na hrvatskom tržištu rada prošle godine nedostajali su kuhari, konobari, recepcioneri, trgovci, higijeničari i ostali radnici u pripremi hrane i usluga.

Tijekom ovog razdoblja bilo je potrebno 23.652 sezonskih radnika, a radilo ih je manje. Za 2019. godinu procjenjuje se da će biti potrebno deset tisuća sezonskih radnika, jer se ove godine završavaju velike investicije u turizmu.

Vlada Republike Hrvatske odredila je godišnju kvotu za zapošljavanje stranaca, koja za 2019. godinu iznosi 65.100 dozvola, dok je za sezonski rad u turizmu i ugostiteljstvu predviđeno pet tisuća dozvola. Kvota za nova zapošljavanja stranaca za ovu godinu u oblasti turizma i ugostiteljstva je 10.611 dozvola, što znači da je hrvatskim hotelijerima i ugostiteljima potrebno oko 15.000 radnika iz inozemstva.