Hrvatica upozorava: ne dolazite u Austriju i Njemačku ako niste spremne!

putnik
Kako je napisala, ženi su obećali dobar posao i plaću. Nakon što je došla iz Hrvatske shvatila je da je sve potpuno drugačije od onog što su joj obećali. Iznos plaće bio je puno manji od dogovorenog, a ni obećani smještaj nije dobila.

Tim je primjerom htjela upozoriti ostale Hrvatice neka ne dolaze ni u Austriju ni Njemačku ako nisu sigurne da znaju što rade i što ih čeka.

"Dobila sam šokantnu poruku u Inbox na Facebooku od Hrvatice koja je cijeli dan u Grazu i traži posao jer je ostala na ulici. Došla je iz Hrvatske po bolji život u Graz a nije dobila ništa od tog boljeg života. Ne znam kako je do toga došlo, nije se izjasnila. Da se ne bi ovakve stvari događale molim vas ne odlazite od kuće dok ne budete sto posto sigurne da je sve dogovoreno, poručila je Hrvaticama u svojoj objavi na Facebooku.

Naglasila je kako se puno toga lošeg događa, a puno se i prešućuje.

"Navlači se ljude na svašta, a većina ide kud puklo da puklo jer su jednostavno prisiljeni. Ja vas ipak molim za maksimalan oprez, provjerite kud idete, s kojom agencijom surađujete, odnosno preko koje agencije ili tvrtke dogovarate posao. Da biste pomogli i drugima pišite s kojom ste agencijom zadovoljni, a s kojom niste. Tko uzima proviziju, tko ne. Tražite da vam kažu točnu adresu na koju idete raditi, te osnovne informacije o tvrtki. Kolika je bruto ili neto dnevnica i koliki su putni troškovi? Imate li vlastitu sobu ako vam je osiguran smještaj? Kakvo je grijanje? Koliko osoba je u kućanstvu? Neka vam daju i kontakt osobe kojoj se možete obratiti za pomoć dođe li do problema", napisala je Vesna.

Kroz brojne komentare koji su popratili objavu Vesne D. razvidno je kako Hrvatica s početka ovog teksta, a o kojoj se pisalo na Facebooku te koja je u Grazu doživjela razočarenje umjesto priliku za bolji život, nije i jedina. Mnogi nasjedaju na pozive i obećanja koja se nude preko raznih fejs grupa i besplatnih oglasnika.

Zato prije nego se krene u nepoznato, treba se dobro informirati i ne nasjedati na pozive s različitih fejs grupa i besplatnih oglašivača. Ozbiljan poslodavac, kojem trebaju radnici, neće ih tražiti preko takvih grupa već će ih tražiti posredstvom plaćenog oglasa objavljenog u novini ili na portalu. Iza tako objavljenog oglasa uvijek ostaje njegovo ime i prezime, broj telefona i podaci o firmi. Iza besplatnog oglasa, na fejs grupi i slično, nema nikakvog traga a samim time ni jamstva da je ponuda ozbiljna.

Fenix-magazin/MD