FOTO  Hercegovački svatovi: Marko Kovačević došao po mladu - helikopterom!

Letjelica se spustila na livadu nadomak nevjestine kuće u naselju Latice. Iz nje su izašli kum i mladoženja, inače suvlasnik tvrtke Ćićko Comerce, koje su u kolu dočekali znatiželjni mještani. Potom su helikopterom odvezli mladu na vjenčanje u duvanjsku baziliku.

Ova će svadba biti upamćena i po neobično velikom broju uzvanika - oko 800 svatova Oni su nastavili veselje u novotvorenom svadbenom salonu kod Bilog na Kolu koji može primiti tisuću svatova.

Ne tako davno, prije 50-tak godina, Duvnjaci su organizirali tradicionalne svadbe s konjima, potom se po mladu nevjestu dolazilo na gumenim kolima, pa traktorima, kamionima, pa na kraju automobilima. Helikopter je novina. Također se stalno povećavao broj uzvanika, tako da su postojeći svadbeni koji mogu primiti do 500 svatova, postali pretijesni za gazdinske svatove.

U općini Tomislavgrad može se govoriti i o svatovskom turizmu. Naime, ovdje svadbe priređuju brojni gastarbajteri koji žive u Europi, pošto je jeftinije, a rodbina je tu. Zbog manje cijene po stolici ovdje svatove organiziraju i neki mladi bračni parovi iz susjedne Dalmacije, tako da je u pet salona zauzeto mjesto svaki dan srpnja i kolovoza dvije godinu dana unaprijed.

Petar Miloš/Slobodna Dalmacija