Greške koje najčešće radimo u vezi

Spomenimo odmah na početku kako ne bi bilo nedoumica - naravno da i muški imaju milijun i jednu "mušicu" i loše navike koje nama smetaju. Njih ne možemo promijeniti, oni to mogu učiniti sami ako to žele. Jednako tako oni ne mogu promijeniti nas, već same moramo odlučiti da to želimo. Upravo zato danas ćemo se u prvom (od dva) članku osvrnuti na greške koje mi najčešće radimo u vezi, piše zena.hr.

Kad smo zaljubljeni najčešće nismo ni svjesni grešaka koje radimo. Naše male odluke i sitnice koje svakodnevno radimo mogu jako utjecati na našeg odabranika - do te mjere da on čak i prekine vezu. Primjerice, ponekad sami sebe uhvatimo kako smo napravili neku glupost nakon koje nema povratka, ili kada smo ljuti kažemo stvari koje zapravo ne mislimo... Sve to može jako utjecati na suprotni spol i na kraju ga otjerati da ode.

Evo nekoliko ponašanja koje bismo u svakom slučaju trebale izbjegavati:

Vrijeđanje - Muškarci se lako uvrijede. Čak i ako je uvreda izrečena u najboljoj namjeri. Ukoliko ga patološki počnete vrijeđati nemojte se čuditi ako jednostavno ode. Nitko nije zavrijedio verbalni bullying, pogotovo ako postoji mogućnost da nije kriv. Prije nego kažete nešto ružno o bilo kojoj osobi, udahnite i pokušajte se primiriti bez obzira koliko situacija bila loša. Razmislite još jednom. Pokušajte nekako riješiti situaciju.

Tugaljive priče i drama - Nasmijte se malo. Kad je neka ozbiljna situacija, u redu. No ne možete se uvijek žaliti na bol u glavi, umor, i biti nezainteresirani i potpuno neaktivni u razgovoru ili još gore raditi drame iz običnih situacija. Jasno, ne morate uvijek imati osmijeh na licu i biti savršeni, no ukoliko se uvijek budete mrštili, ne očekujte da će vas doživotno tješiti.

Zanovijetanje - i prigovaranje. Zašto je kupio krivo mlijeko, ili ga uopće nije kupio. Muškarci su ponekad zbilja nesposobni za ovakve stvari. Pošaljite ga tri puta u dućan i tri puta će vam donijeti krivu stvar, a četvrti put će zaboraviti po što je išao. Ovo je primjer naravno, no ne treba ih suditi zbog nečega što je možda manje važno i ne igra toliku ulogu. Poljubite ga i objasnite mu u čemu je pogriješio. Ukoliko se počnete izderavati i ljutiti bit će tužan cijeli dan i najvjerojatnije ponovno donijeti krivo mlijeko...

Prečeste promjene raspoloženja - Bez obzira imate li PMS ili ste pod stresom, njemu su vaše promijene raspoloženja nejasne. Iako bi on uvijek volio vidjeti osmijeh na vašem licu, vi ne morate glumatati pred njim, no pokušajte barem pred njim biti neutralni i ne histerizirati, i mirno mu objasnite zbog čega ste živčani ili žalosni.

Nezainteresiranost - kako i za sve ostalo tako i za seks. Znamo da vam ponekad nije do toga, a kada vas pita samo imate osjećaj kao da vas terorizira. Pokušajte se sjetiti što vas privlači na njemu. Sjetite se kako ste prije uživali u seksu i ljubavi te provedenom zajedničkom vremenu. Naravno, ne mislimo da se morate prisiljavati na seks. Pokušajte porazgovarati s partnerom o tom problemu. Zbog čega ste postali nezainteresirani za seks? Razlog mora postojati, a najverojatnije se radi o stresu na poslu, u vezi, obitelji... Ako je potrebno posjetite psihologa ili psihijatra. Potražiti pomoć nije sramota. Seks je veoma važan dio svake veze i trebao bi i vama biti jednako bitan kao i njemu.

Ljubomora - Ukoliko potvrđeno sumnjate, u redu. Nemamo ništa protiv da ga koji put škicnete što radi i s kim je, ali opsesivna ljubomora, optuživanje zbog imenika, poruka, gledanja drugih žena su besmislene. Pa, što mislite da to više neće raditi ukoliko se vi naljutite? Opustite se i uživajte u činjenici da je vaš.

 

 

Stalno ga pokušavate promijeniti - nemojte se koncentrirati na njegov potencijal, radije dobro sagledajte sadašnje stanje. On puši, pije, ostaje do jutra vani s dečkima? Bez obzira na to koliko vi zahtijevali, plakali, molili i prijetili, on se neće promijeniti dok to sam ne odluči. Kako možete nekoga zbilja voljeti ako ga stalno pokušavate (ili želite) promijeniti? Radije pokušajte biti žena zbog koje se on sam poželi promijeniti.

Izgubite se - nemojte postati žena koja potpuno zapostavi sve svoje interese, potrebe i kontakte s drugim ljudima dok je u vezi. Ljudi često nerealistično vjeruju da će im ta osoba ispuniti sve potrebe. "On će biti moj ljubavnik, moj najbolji prijatelj, moje rame za plakanje, s njim mogu razgovarati o bilo čemu..." Ako želite imati sretnu i uspješnu vezu prvo morate biti zadovoljni sami sa sobom, i morate voditi brigu o sebi i svojim potrebama. Nemojte zapostavljati svoj dosadašnji život, samo ga prilagodite novonastaloj situaciji.

Očekujete da će vas veza usrećiti - ovo je donekle vezano za prethodni odjeljak. Već sam se nekoliko puta susrela s ženama koje su mislile da će im ljubavna veza promijeniti život i učiniti ga boljim. I hoće, ali neće riješiti sve vaše probleme. I ne možete od njega očekivati da se bavi s vašim problemima, i da sve "odradi" za vas. Dakle, riješite sami svoje probleme, a on neka vam bude potpora u tome.

Prihvaćanje nasilnog ponašanja - bez obzira na to što ste napravili, niste zaslužili šamar, grubo odgurivanje ili još gore nasilno ponašanje. Poštivanje vašeg muškarca ne znači da mu morate biti otirač, i koliko god se on nakon svoje "epizode" pokušava iskupiti, to ne popravlja stvari. Modrice i ogrebotine će zacijeliti relativno brzo, ali emocionalni ožiljci ostaju puno dulje. Želite li ostati u vezi u kojoj se osjećate ugroženo? Bolje je biti sama, i živa i zdrava.


Koliko god da smo nekada zaista neurotične i same znamo da pretjerujemo mi ga volimo i on to zna. Neka se osjeća ugodno i lijepo u vašoj blizini kao i vi u njegovoj. Za ljubav je potrebno jako malo i ono što možemo je duboko udahnuti, zatvoriti oči i zagrliti ga. Sve ostalo više neće biti važno.