Fakulteti propisali odjeću za studente

žene, čarape, oblačenje, elektricitet, suknja, najlonke, najlonke, pravila, cajke, studentice, minice, najlonke, trikovi
Na većini srpskih fakulteta profesori su prigovarali studenticama da se neprimjereno oblače, te da su dijelove tijela dale 'na izvolte'.

Spominje se tu i utjecaj razgolićenih cajki, a koje su za model oponašanja uzele i srpske studentice koje su na faks dolazile razgolićene, s jedva kojom krpicom. Tako su ometale nastavu jer nitko nije pazio što govori profesor nego su buljili u obline polunagih studentica.

Također, bilo je i mišićavih mladića koji su dolazili polugoli i tetovirani, u majicama bez rukava, ili u šorcevima u kojima je više toga bilo otkriveno nego skriveno.

Nekada se podrazumijevalo da, kada krenu na fakultet, mladi uveliko znaju osnovna pravila ponašanja - kako da se, između ostalog, jave profesoru i kako da se obuku, navodi srpski Telegraf.

Danas se opća kultura više ne podrazumijeva, pa o njoj moraju donositi nekakvi pravilnici. Tako da nema fakulteta u Srbiji koji nije propisao svoj kodeks oblačenja.

Na jednom fakultetu, navodi Telegraf, postoji pravilnik koji studente podsjeća da kažu "Dobar dan, Hvala, Molim, Ispričavam se i Izvolite", a u istom ovom dokumentu akademci imaju i striktno navedena pravila oblačenja.

Zabranjeni su minići i kratke haljine, šorcevi i donji dijelovi trenerke. Posebno se naglašava da su zabranjena bilo kakva politička obilježja poput bedževa s likom lidera stranke.


Pravni fakultet u Beogradu, za koji se vezuju brojne anegdote o seksualnim aferama profesora i studentkinja, i koji je inače poznat po provokativnijem oblačenju svojih akademaca, postavio je sažeta ali vrlo jasna pravila.
​ Naime, i studentima i profesorima zabranjuje se svako oblačenje koje može poticati na seksualno uznemiravanje.

Telegraf podsjeća na fotografije polugole studentice na Pravnom fakultetu, a što je i navelo upravu fakulteta da propiše oblačenje. Ta studentica je imala dvije krpice, jedna koja je pokrivala dio oko kuka, te jedna oko grudi, te je njen prolazak ometao i profesore i studente.

Na Pravnom fakultetu u Novom Sadu postoji i vidno istaknuto upozorenje da će svako tko bude nedolično obučen biti upućen do izlaza. Profesorica tog fakulteta Dragana Ćorić zadovoljna je kako studenti poštuju kodeks i kaže da odavno nikoga nije morala da opomene zbog neprikladnog odijevanja.

- Fakultet je prihvatio isti kodeks oblačenja kao sud. Zabranjen je ulaz u šorcevima, topovima (u smislu da je vidljiv stomak ili da liči na prošireni grudnjak), a ne dopuštaju se ni duboko dekoltirane majice i bluze, dugi šlicevi na suknjama i haljinama. Naši portiri su uglavnom ti koji neprikladno obučene na ulazu odmah opomenu - kaže profesorica Ćorić.

Jedan od strožih i vrlo detaljnih kodeksa ima Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu. Njihovi studenti moraju sakriti tetovažu i pirsing kada uđu u zgradu, a najkraća suknja smije biti do 10 centimetara iznad koljena.