Djecu u razredima empatiji uče bebe pa ne razvijaju agresiju

Kako bi u djece razvili empatiju, jednu od osnovnih vještina važnih za zdrav emocionalni i moralni razvoj. te kako bi mališani izrasli u pozitivne i socijalizirane pojedince, američki pedagozi i učitelji primjenili su inovativne metode. Strategija je to kanadske neprofitne udruge Roots of Empathy, a podrazumijeva bebu kao učitelja školarcima.

Briga za prijatelje

Svakom razredu dodijeljena je jedna beba, koja s majkom u određenim intervalima posjećuje razred. Učenici se emocionalno vežu uz bebu, brinu za nju, gledaju kako raste i razvija se te se kroz učenje i odgonetavanje bebinih osjećaja i potreba sažive s emocijama i humanost. Nakon druženja s bebom i brige oko njezinih potreba i dobrobiti, djeca se međusobno više emocionalno povezuju te iskazuju brigu i za prijatelje. Razvijaju emocionalnu inteligenciju, komunikacijske vještine te stječu iskustvo za identificiranje vlastitih emocija kao i razumijevanje tuđih. Iskustva su pokazala da privrženost i brigu koju osjećaju prema bebi, djeca prenose na emocionalnu osviještenost usmjerenu prema vršnjicama. Neki američki razredi pak u istu svrhu imaju “svog” psa.

Rastući problem maloljetničke agresije te sustavno vršnjačko zlostavljanje kojima svjedočimo izravna su posljedica emocionalne nepismenosti. Iako se desetljećima zna da se emocije i njihovo izražavanje uče u prvim godinama života, tome umijeću se pridaje premalo važnosti, upozorava Ivana Sabol, psihologinja u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu.

Zlostavljači pasa

– Bebe spontano pokazuju emocije i mali učenici mogu učiti prepoznavati ih, no briga za male bebe preosjetljivo je područje. Umjesto toga zagovornik sam da se brinu o nekom kućnom ljubimcu, posvoje napušteno štene ili macu. Neke škole i vrtići imali su svoje ljubimce s kojima su djeca uživala. Ne znam jesu li pratili kasnije ponašanje te djece, ali vjerujem da se među njima nisu razvili kasniji zlostavljači pasa i mačaka – kaže I. Sabol.

vecernji list