Današnja djeca radit će čitavo stoljeće, a živjeti preko 120 godina

ljubav
To znači kako će raditi i do 100 godina, a tijekom života promijeniti čak 40 radnih mjesta. Procjene su to stručnjaka za obrazovanje koji su se okupili na simpoziju Fakulteta Svetog Andrije u Škotskoj.
Statistike kazuju kako je prosječna životna dob već sada porasla na 80 godina te da i dalje raste. Svake godine produžuje se za 5 mjeseci. Žene, u odnosu na muškarce, i dalje će živjeti duže.

Tehnološki napretak donosi i negativne učinke. Nastavi li se ovim tempom, roboti će uskoro zamijeniti ljude u brojnim djelatnostima, pa se očekuje kako će nezaposlenost i dalje biti ogroman problem. Čak 50 posto ljudi bit će bez posla.

"U narednih 20 do 30 godina oko 30 do 80 posto poslova će u potpunosti nestati", rekao je direktor tvrtke Fast Future, specijaliziranu za savjetovanje u obrazovnom sustavu, Rohit Talwar.

"Što se događa s društvom u kojem čak 50 posto populacije ne radi? Na što pripremamo svoju djecu? Kako sada stvari stoje, naša će djeca tijekom radnog vijeka promijeniti 40 različitih radnih mjesta, te imati 10 različitih karijera", procjenjuje Talwar koji je ponudio i dijelomično riješenje.

Naime,u Namibiji, te pokrajinama Utrechtu i kanadskoj Manitobi, uvedena su posebna socijalna izdvajanja za sve stanovnike. Svima je osiguran minimum novca za egzistenciju, što je rezultiralo smanjenjem nasilja na ulici i u domovima.

"Već sada, većina velikih svjetskih korporacija planira znatno smanjiti broj zaposlenika. Planiraju budućnost u kojoj će raditi manje ljudi, a više robota. Živjet ćemo duže, ali nećemo raditi kao do sada", rekao je okupljenim ravnateljima vodećih neovisnih škola Velike Britanije.

Sve to razlozi su zbog kojih se školski sustav mora promijeniti. Ovaj je stručnjak za obrazovanje upozorio kako ispitivanje znanja, usmenim ili pismenim putem, nema nikakvog smisla, te predložio kako bi učenicima današnjice trebalo omogućiti da uče biti kooperativni. Umijesto udžbeničkog štiva, predlaže učenje o ljudima. Kakv je čovjek bio Cromwell, a kakav Roundhead učenicima će otkriti i povijesni značaj njihovih postupaka.

Rohit Talwar progovorio je i o neispavanosti djece. Rekao je kako bi svi učenici, u osnovnim i srednjim školama, trebali moći zadrijemati barem 15 minuta tijekom nastave, a meditacija bi trebala postati obavezan predmet. "Ne možete vratiti školski sustav u pedesete, kada su stvari, navodno, funkcionirale bolje. To jednostavno nije istina. Današnju djecu moramo pripremiti na rad do duboke starosti", zaključio je Rohit Talwar.

Izvor: The Independent