Da li će biti ukinuta serija „Sulejman Veličanstveni“?

Istina o Sulejmanu Veličanstvenom je drugačija od one koja je predstavljena u seriji. To nije Sulejman kakvog mi znamo. To nije zakonodavac kakvog mi znamo. On je proveo 30 godina u sedlu, na konju, a ne u palati, kao što je prikazano u seriji. Upućujem javnu osudu rediteljima serije i vlasnicima televizijske postaje. O tome smo već obavijestili nadležne organe i čekamo sudsku odluku. To ne smije da se događa. Narod mora da, u granicama zakona, pošalje odgovarajuću lekciju onima koji se igraju sa ljudima", rekao je Erdogan. Ovo je u najkraćem uvod u tekst koji je objavio list „Frankfurter Allgemine Zeitung" u kojem se autor (Michael Martens) bavi diskusijom o seriji „Sulejman Veličanstveni" koja je na Balkanu veoma popularna.

U granicama zakona znači uvođenje zakona na osnovu kojeg će biti zabranjeno vrijeđanje turskih veličanstvenika. „Zastupnik u istanbulskom parlamentu Oktay Saral iz Erdoganove stranke AKP je bio u timu koji je izradio nacrt zakona prema kojem je kazneno djelo omalovažavanje `događaja i osoba koje pripadaju nacionalnim vrijednostima zemlje`. Saral je uvjeren da će serija „Sulejman Veličanstveni" uskoro nestati sa malih ekrana i da će `naše kolege ubuduće snimati serije koje su prikladne obiteljskoj strukturi turske nacije, serije koje neće vrijeđati našu djecu i omladinu i koje neće kod nas izazivati ogorčenje`.

„ U Turskoj ne dijele svi razočarenje premijera Erdogana i njegovih pristalica. Ahmet Altan, bivši kolumnista u listu „Taraf", koji kritizira aktuelnu vladu, pored ostalog je napisao `Ako AKP na televiziji zaista želi prikazati cijelu istinu, onda iz televizora mora kapati krv odsječenih glava, ubijenih ljudi među kojima su djeca i stari`. On također piše da je ljubavni život Osmanlija bio sasvim drugačiji od onog kako ga predstavlja AKP.

`Turci su 80 godina morali slušati zvaničnu povijest punu laži. Novih zvaničnih laži se ne može odreći`, kaže Altan.

Premijer nije ništa rekao kada je prošle godine film „Fetih 1453" u kino privukao veliki broj posjetitelja, film u kojem su negativno predstavljeni kršćani prigodom osvajanja Konstantinopolisa. Takvo predstavljanje nije rijetkost u novim turskim filmovima. Nedavno su se pripadnici grčke manjine u Istanbulu žalili na seriju u kojoj su negativno predstavljeni Grci".

„Turci svoje sultane predstavljaju kao nepokolobljive muškarce, kao John Waynea sa turbanom. Vladar koji konzumira alkohol i koji vrijeme provodi sa prostitutkama se ne uklapa u takvu sliku", piše pored ostalog u listu „Frankfurter Allgemeine Zeitung".

DW