Čudo od djeteta iz BiH zadivilo Australiju

Čudo od djeteta iz BiH zadivilo Australiju
...nevjerojatnom daru i fotografskoj memoriji. O njoj su pisali i izvještavali brojni australijski mediji, a u toj zemlji je proglašena za genija.

Naime, iako kreće u školu tek u veljači ove godine, njezino znanje je nevjerojatno i za razliku od prosječne djece u njezinom uzrastu, pamti više i bolje. Lejla je već u stanju da izrecitira broj 'pi' do 140 decimalnih mjesta.

Sa svega 15 mjeseci naučila je da speluje svoje ime i prezime, a u stanju je da se sjeti imena ulica kojima je prolazila automobilom prije više tjedana, kao i detalje hotelskih soba u kojima je odsjedala kada je imala samo dvije godine.

Njezina obitelj su izuzetno cijenjeni članovi bh. zajednice u Australiji. Otac Amir joj je porijeklom iz Sanskog Mosta.

Kako kaže Lejlina majka Zineta, ona je tipična petogodišnjakinja koja voli ići u park, igrati se sa svojim prijateljicama i igračkama, te voziti bicikl. Pažnju je skrenula 'ekstremnom' sposobnošću pamćenja.

- Djeca su kao spužve i uče mnogo brže od odraslih. Lejla nije rođena kao genije ili s fotografskom memorijom. Od njezinog rođenja stalno smo joj čitali knjige i uključivali je u aktivnosti za koje smo se nadali da će joj pomoći u životu. Od šestog mjeseca života Lejla pohađa sate Šišida centra za rano obrazovanje. To je program koji se fokusira na učenje kroz igru. Na satima pjevaju pjesme, rade flash kartice i labirint zagonetke, što donosi zabavne aktivnosti ranog djetinjstva, ali i stvara snažan temelj za pismenost i matematičke vještine, te promicanje socijalne interakcije i osobnog razvoja. Vjerujemo da je ovaj program zajedno s drugima bio temelj za pamćenje i nevjerojatan mozak naše Lejle. Njezinu nevjerojatnu vještinu smo vidjeli u akciji kad je imala jednu godinu. Čitali smo joj knjige i mislili smo da je naučila čitati. Nije znala čitati, ali je zapamtila riječi i stranice. Ona je u stvari zapamtila mozgom - kaže majka Zineta.

Osim engleskog priča i bosanski jezik, koji, kako priznaje njezina majka, trenutno ipak više razumije nego što ga govori.

Ostale aktivnosti u koje je uključena su balet, plivanje, klavir, a uskoro će se kvalificirati za crveni pojas u taekwandou.