Cijene na nekim dijelovima Jadrana bacaju u nesvijest

plaža banje
Iako danas stvarno svaki Hrvat zna da se i u Dubrovniku može popiti kava po normalnoj cijeni, pod uvjetom da se maknete od Straduna, još uvijek postoje oni koje će, nakon godina i godina iste priče, suštinski potresti cijena određenih dobara i usluga na našoj obali. Razumljivo je to s obzirom na plaće koje imamo i davanja koja nam uzimaju, jer nema onoga tko bi si na prosječnoj hrvatskoj plaći mogao priuštiti 250 kuna za nekoliko sati parkiranja.

Upravo je to slučaj u Turističkom naselju Zaton, piše 24 sata. Za automobil koji je ušao u 13:20, a izašao u 19:49 naplatili su 250 kuna što je ujedno i cijena dnevne karte za period od 06:00-18:00 sati. Nakon toga, svaki sat naplaćuje se 20 kuna.

I hrana je skupa

Visoke su i cijene hrane. U Hvaru komad pizze košta 30 kuna, a za jedan od najskupljih hamburgera izdvaja se i po 165 kuna. Na havrskoj plaži Bonj, porcija krumpirića će 45 kuna, a sendvič čak 100 kn. Tri decilitra točene pive jeftiniji je i od sendviča i od krumpirića i košta 29 kuna.

Domaći gosti se često šokiraju i na tržnicama gdje kilogram grožđa košta 40 kuna, smokve su 30, a lubenica 8 kuna po kilogramu.

Na Hvaru se i običan espresso u kafiću plaća 17 kuna, a bočica vode oko 25, a kuglica sladoleda 14.

Sjeverni Jadran tradicionalno je i jeftiniji. Malo točeno pivo košta dvadesetak kuna, miješana pizza 50, a kuglica sladoleda je između 7 i 9 kuna, piše 24 sata. Kava s mlijekom košta između 10 i 12 kuna, no nađe se i ona za 20, primjerice ona u hotelu Milenij.

Raznovrsna ponuda

‘Kakve god da su cijene, u Opatiji imamo izbor. Postoje kafići s dostupnim cijenama za nas domaće žitelje, kao što postoje elitnija mjesta koja moraju biti skuplja jer nude i viši standard. Razlike u cijenama moraju postojati, slikovito rečeno to vam je kao da vozite Golf ili Mercedes. Svatko može birati, ponuda je raznovrsna, kvaliteta je uglavnom na razini i svi su zadovoljni', kaže jedan Opatijac.

No, iz iskustva znamo da se rijetko koji strani turist žali na visoke cijene kod nas. Ono na što se žale jest nedostatak sadržaja, sportskog i kulturnog, premalo biciklističkih staza i mogućnosti za šoping.