Čak se 43 posto srednjoškolaca seksa prije 16. godine

Svrha istraživanja bila je saznati koliko srednjoškolci znaju o seksu te koliko ga često prakticiraju. Godinu dana se provodilo istraživanje koje je pokazalo kako svaki drugi međimurski srednjoškolac ima spolne odnose, a da naravno pritom nije upoznat s rizicima.

Djevojke rijetko odlaze na ginekološke preglede

Zanimljivo je što je 43 postoispitanika imalo prvo seksualno iskustvo prije 16. godine, a njih 16 posto s četrnaest godina ili manje. Podjednako rano u seksualne odnose ulaze i djevojke i mladići. Zabrinjavajuće je i to što osim ranog seksa, djevojke rijetko odlaze na ginekološke preglede - prema istraživanju, samo 68,42 posto. Šokantno je što njih 30,8 posto niti ne namjerava ići na ginekološki pregled.

Također se samo šest posto seksualno aktivnih ispitanika testiralo na neku spolnu bolest, a njih 40 posto lagalo bi partneru o postojanju zaraze. Većinom zbog straha od ostavljanja i opće društvene sramote.

Seks i alkohol

Seks se u srednjoj školi prakticira ponajviše zbog zaljubljenosti, uzbuđenja ili ozbiljne veze, dok je 3,3 posto ispitanika ušlo u spolni odnos zbog prisile. Ipak, ne radi se samo o jednom partneru - 57,5 posto ispitanika ih je imalo više, a njih 15,6 posto čak više od pet.

Seksualna iskustva su često povezana s alkoholom i drogom pa je tako njih 37,74 posto konzumiralo alkohol za vrijeme seksualnog odnosa. Istraživanje je pokazalo da je seksualno rizično ponašanje povezano s brojem izostanaka - oni koji više markiraju češće prakticiraju seks i ne koriste zaštitu.

Edukacija mladih

Prema procjeni stručnjaka iz udruge 'Zora', rezultati istraživanja su više nego ozbiljni, ali se po tom pitanju nešto mora i poduzeti. Potrebno je što više stručnjaka koji se bave ovom problematikom, više ginekoloških ordinacija i savjetovališta za mlade gdje se oni mogu osjećati ugodno. Mlade je potrebno i educirati te podržavati njihov put prema odgovornom seksualnom ponašanju.

Izvor: she.hr