Biti il' ne biti u uredskoj ljubavnoj vezi

ured, ljubav, afera, šefica ureda, ured, ljubav, posao, ljubavne avanture, veze na radnome mjestu, seks, seks na radnom mjestu, romansa, uredske romanse, ljubav
Jeste li ikada imali ljubavnu aferu bilo koje vrste sa svojim kolegom s posla? Jeste li bili u vezi s nekim s kim ste radili? Ako jeste sigurno niste ni prva niti zadnja osoba koja se upustila u tako nešto. Koliko se čini u današnje vrijeme dopuštene i nedopuštene ljubavne afere na poslu događaju se više nego ikad ili se barem priča o njima više.

Razlog? Vjerojatno zato, jer nam današnji ritam života, kada većinu svog dana provodimo na poslu okruženi svojim kolegama s kojima često dijelimo dobro i zlo, ne dopušta mnogo društvenog života i interakcije izvan posla. I umjesto da izvan posla upoznajete osobe s kojima biste mogli ostvariti neku određenu vrstu ljubavne veze, sve se to događa na vašem radnom mjestu.

Zašto? Kada provodite većinu dana s određenim osobama s kojima se dobro slažete, prije ili kasnije će se stvoriti određena emocionalna povezanost, bilo u obliku prijateljstva, privrženosti, pa tako privlačnosti i ljubavi. Naravno, kada osjećaji i privlačnost prevlada sve ostale zapreke, događa se on što se možda i ne bi trebalo dogoditi na radnom mjestu. Osim toga, ljubavna veza na radnom mjestu uopće ne treba biti nešto loše, nešto što trebate skrivati ili sramiti se, pogotovo ako to nije protiv pravila radnog mjesta na kojem radite.

No, ono što je važnije je da se pitate što će se dogoditi ako svoju ljubavnu vezu okončate? Kako ćete i dalje raditi na istom radnom mjestu, hoćete li se jedan od drugog skrivati, kako će to utjecati na vaš odnos s drugim kolegama (prijateljima)? Hoćete li i dalje moći raditi s osobom s kojom ste bili u ljubavnoj vezi? Vjerujemo da znamo vaše odgovore. No, ipak odlučili smo vam skrenuti pozornost na nekoliko važnih činjenica o kojima morate razmisliti prije nego što počnete „ljubiti".

Bajka nasuprot stvarnosti

Na žalost, ne živimo niti u jednoj od bajki koju su napisala braća Grimm, pa ne možete biti sigurni da će vaša ljubav imati sretan završetak. Možete se nadati bilo čemu, no morate imati na umu da život često nije pravedan. Da je pravedan, vi ne biste o tome uopće morali razmišljati, jer Amorova ljubavna strelica ne bi pogodila vašeg prvog kolegu, nego nekog na ulici preko puta ceste i u njega biste se zaljubili.

Upotrijebite svoj razum i pamet koje koristite u svakodnevnom životu, te pokušajte s racionalne strane sagledati posljedice koje se mogu proizaći ako vaša ljubavna veza s kolegom s posla ne završi kako treba. Možda ćete morati promijeniti posao?

Ako je pak ljubavna veza između kolega zabranjena na vašem radnom mjestu, to može imati još gore i dalekosežnije posljedice, zbog kojih ćete možda ispaštati i godinama poslije. Zapamtite stvarni život nije bajka, niti hollywoodski ljubavni film. Budite pametni!

To je samo promaknuće

U vezi ste sa svojim kolegom iz odjela i odjednom ste dobili zasluženo promaknuće. To znači da je vaš kolega i partner vaš podređeni. Bez obzira, voli li on biti u podređenom položaju kod kuće između četiri zida, podređeni položaj među ljubavnim partnerima na poslu i nije baš najbolji mogući položaj. To može dovesti do trzavica na poslovnom i privatnom planu. Zamislite što će se dogoditi ako i kada ćete morati ukoriti svojeg „ljubavnika" zbog lošeg posla? Ili što će se dogoditi kada vi ili on na poslu činite nešto što se drugom neće svidjeti ili će vam štetiti? Situacija može postati vrlo zaoštrena!

Ostanite „cool"

Još uvijek razmišljate o upuštanju u vezu s kolegom s posla? Tada je vrijeme da se naoružate čvrstim živcima i potrudite se da se zdravo hranite i dovoljno spavate. Naime, trebat će vam svi raspoloživi izvori energije da zadržite svoju romansu privatnom. Bez obzira tajili ju ili ne, kada vaši kolege saznaju za nju, sigurno ćete biti predmet razgovora i pratit će se svaki vaš pokret, barem tako dugo dok se ne slegne „prašina" oko vaše veze. Ako ništa drugo, vaši kolege će „umirati" od želje da vas vide zajedno „na djelu", kako se ophodite jedan prema drugome, hoćete li se dotaknuti, poljubiti...

Osim toga, u većim tvrtkama uvijek ćete naići na zle jezike kolega. Vjerojatno ćete čuti: „Ne mogu vjerovati da on izlazi s njom. Uopće si ne pristaju!" ili „Naravno da je dobila povišicu, kad izlazi s njim"...sve moguće kombinacije su moguće. Ako želite da se „prašina" oko vas brzo slegne, nemojte im davati povoda da pričaju o vama. Na poslu se ponašajte jednako kako ste se i do sada ponašali.

Ne radi se samo o vama

Već smo naglasili da ćete vi možda imati osjećaj da je ljubavna veza s vašim kolegom posla privatna stvar koja se nikog od drugih kolega ne tiče, no to jednostavno nije istina. Vrlo je vjerojatno da ćete svoje privatne trzavice koje imaju svi parovi, prenositi i na okruženje koje radite. No, tada više nećete biti sami, biti ćete okruženi kolegama koje će se naći između vas i vaših problema, što nitko neće gledati blagonaklono, posebno ako će zaista i utjecati na vaše općenito raspoloženje i naravno poslu koji radite.

Hoćete li imati potrebu požaliti se svojim kolegama o problemu koji imate sa svojim partnerom/kolegom? Zapamtite, to će ih još više involvirati u vaše probleme, htjeli oni to ili ne. Moguće je da će vas dosadašnji kolege zbog vaše nove veze prestati zvati na zajedničke odmore uz kavu i sl. jer će imati osjećaj da vam trebaju dati privatnosti s vašim partnerom. Također, postoji mogućnost da vam više neće povjeravati svoje probleme, jer će mislite da ćete sve reći svojem partneru/kolegi. Scenarija je bezbroj i dobro razmislite o njima.

Kada započnete vezu s kolegom, ne samo da ćete morati imati posla s njegovom obitelji i prijateljima, nego i sa zajedničkim kolegama s posla. Jeste li dorasli preprekama koje vas čekaju?

Bullying

Sama pomisao na bilo koji oblik zlostavljanja izaziva nam strah u kosti, a da ne pričamo o tome što će se dogoditi ako vaša ljubavna veza s kolegom s posla ne završi dobro. Zamislite što će se dogoditi ako vas vaša bivša ljubav počne cinkati ili širiti ružne neistine i tračeve o vama, uništavati karijeru, ocrnjivati pred poslovnim partnerima, vrijeđati... Na žalost, kada nestane ljubavi, često ostaje mržnja i netrpeljivost... Posljedice mogu biti velike.


Dakle, prije nego što zaista započnete vezu sa svojim kolegom, razmislite o svemu što smo napisali. Možda će vam ipak biti lakše ako nađete nekog tko nije vaš kolega na poslu. Život će vam u neku ruku biti jednostavniji.
izvor: zena.hr