BANJA LUKA: Trudnoća djevojčice potresa elitnu školu

skandal, svećenik, zlostavljanje, djevojčica, silovanje, Posušje, zlostavljanje, optužnica, seks, ocjena, iznuda, tinejdžerice, škola, seks, pohotnik, silovanje, zlostavljanje, pipkanje, profesor, zlostavljanje, strava, zlostavljanje, silovanje, danska, zlostavljanje dijece, bludničenje, Doboj, iživljavanje, zlostavljanje, njemica, nestanak, djevojčica, maloljetnica, majka, djeca, Rusija, zlostavljanje, silovanje, zlostavljanje, Tuzla, djevojčica, otmica, udaja, sestra, prodaja, život, pobačaj, Mostar, maloljetnice, maloljetnica, dijete, rađanje, skandalozno, maloljetnica, udaja, Doboj, profesorica, zavođenje, skandal, maloljetnica, silovanje, Zagreb, djevojčica, silovanje, zenica, trudnoća, učenica, šokantno, silovanje, sloboda, dječak, sestra, presuda, seksualno zlostavljanje djece, seksualno maltretirao djevojčicu, zlosatavljač, šokantno, pedofilija, oglas, stravično, Facebook, podvođenje, otmica, pronalazak, mastrubacija, učenica, vozač, prikolica, silovanje, SAD, silovanje, teta
Djevojčica je zatrudnila s dvije godine starijim dečkom, s kojim je navodno u dužoj vezi, a ovaj slučaj je izazvao burne reakcije na sjednici školskog vijeća roditelja, te se u cijelu priču uključio i banjalučki Centar za socijalni rad.

Međutim, u ovoj ustanovi, kao i osnovnoj školi koju pohađa djevojčica, zbog zaštite maloljetnika, nisu željeli iznositi više detalja o cijelom slučaju.

- S obzirom na to da se radi o vrlo osjetljivim i povjerljivim podacima, iznošenje istih u javnost nije u najboljem interesu maloljetnih osoba. JU Centar za socijalni rad Banja Luka poduzima sve aktivnosti i radnje koje su u našoj nadležnosti u skladu sa zakonskim ovlastima - potvrdili su za Faktor u ovoj ustanovi.

Problem maloljetničkih trudnoća, brakova i abortusa iz godine u godinu je sve izraženiji u Republici Srpskoj. Na Klinici za ginekologiju u Banja Luci su iznijeli podatak da su od ukupnog broja porođaja, u tri do pet posto slučajeva majke maloljetne. Banjalučki liječnici ističu da se događalo da su i rodilja i dijete korisnici dječjeg dodatka, kao i da su nakon poroda bili u nedoumici treba li i majku i bebu smjestiti na dječji odjel.

Također, od 2000. do 2015. godine bilo je ukupno 9.996 namjernih prekida trudnoće u RS-u od čega 176 abortusa kod maloljetnica. Prošle godine je najmlađa rodilja u RS-u imala 15 godina, a toliko godina je imala i najmlađa djevojčica koja je uradila prekid trudnoće.

Ombudsmen za djecu RS-a Nada Grahovac ocijenila je da je kod nas komunikacija s djecom u školi ili s roditeljima po pitanju seksualnosti još uvijek tabu, kao i da je u našem društvu primjetan trend sve ranijeg započinjanja seksualnog života, dok u razvijenom svijetu smanjuje broj poroda u mlađem uzrastu, odnosno ispod 20 godina.

- Zbog šutnje obitelji i škole o ovim temama, djeca o pitanjima i problemima u odnosima i vezama informacije dobivaju od svojih vršnjaka, časopisa i s interneta. Aktivnosti se moraju usmjeriti u preventivne programe i mjere jer nedovoljno znanje o prevenciji dovodi do negativnih posljedica ne samo za dijete već za društvo u cjelini - istaknula je Grahovac.

U RS-u se godišnje u prosjeku sklopi 100 maloljetničkih brakova, a stručnom analizom ovakvih bračnih ili izvanbračnih zajednica zaključeno je da supružnici najčešće imaju završenu samo osnovnu školu. Također, iako su uvriježeni stereotipi da su to uglavnom romski brakovi, analize su pokazale da se u vrlo malom postotku radilo o Romima.