Anđina zvizda

Anđina priča

Anđina zvizda
A i, Gospe moja, jadnu ti san i ja sriću stekla. Ne bi duše mi moje da sam u Boga stinan pucala.

Cili život Anđe muči, Anđe radi, Anđe okrpit ću te po slipin očima... Samo radi, ko navito kolo, moš li više. Ne bi da san na motorni pogon. Ki da je Anđa komunsko kobilo. Sve na meni. Drž polje, daj vrta, krava, gudini, kokoši... Di god nisi doša i povirio sve zove i reve. A oni moj nesritnjak. Sve na stranu, on na stranu. Volila bi vazdan krčit nego njega po ure seizovat. Po vazdan leži i reži, a izist i popit, kišu Isusovu. Uvik mu se na me nešto kriva.

Nije majka još rodila da bi njemu ugodila. Evo, da me ima u kući kogod odminit ja bi prst u uvo i pivala. Da mi kogod štogod skuva i opere lakše bi mi bilo. Neće niko, ne bojin se zato. Ajde, da ja nji zovnen štogod izist i popit bio bi red odovlen sve do Mličkova guvna, ali radit neće niko. Ma kad ti neće ono tvoje što si ga rodio štaš
dalje govorit. Ajde oni mali studira ima 12 godina i 6 godina govori da mu fale samo 3 ispita za diplomirat.

Ma na nj mi nije ža, on je bar školovan i učen čovik. Ali ona mala, Bože te sinko sačuvaj, ni alata ni zanata, leži do podne i čeka da joj mana padne s nebesa, ležala bi ona i do 2 i do 3, ma bi sastavila i dan i noć, nego srića glad je probudi pa se digne štogod izist. Ja nju dikad počnen svitovat, pa rečen:"E ćerće moje da su meni tvoje godine a sadašnja pamet.", a ona meni odma ki iz stopa:"A šta će vakon mladon i lipon tilun tako stara i ružna glavurina ki tvoja." Unda se ja naljutin, kako ne bi, pa joj rečen:"Nikad se ti neš udat, ko će te taku lajavu i linu." A ona opet brže bolje meni:"E kad si se ti brte udala, udat ću se i ja." Bože učuvaj, jedna glava sto jezika. Bi ona tako do prikosutra da ja ne ušutin. Ko će se s rogatim bost, a pametniji uvik popušća. A unda opet mislim štaš od svoje dice kakva su taka su, da su crnji panj, tvoja su.

Taka mi zvizda. Štaš svak svoj križ nosi a na me natovarilo kapelu pa ti Anđe gonaj, moš li više.

 

karmelićani-split