FOTO/VIDEO  Amerikanac u Mostaru prihvatio izazov: Kako preživjeti dan za pet dolara

Andy Lee Graham
Andy je prihvatio izazov posjetitelja njegove stranice koji mu je rekao da ne može preživjeti jedan dan za pet dolara. U Mostaru je dokazao da je to ipak moguće.
Nakon što je jedan od posjetitelja njegovog bloga Hobotraveler.com napisao da nije moguće preživjeti dan uz samo pet dolara i ne biti gladan, Andy je izjavio da to nije točno i odlučio je dokazati da je ipak moguće pojesti nekoliko obroka za taj iznos.

U video se nalazi u Mostaru koji opisuje kao jednu od destinacija sa najviše turista od svih destinacija u kojima je bio.

Prvog dana u Mostaru kupio je doručak za 0,66 dolara, kao što je prikazano u video, a to je malo grožđa i jedna banana. Za ručak je odvojio 0,45 KM za jedno pecivo. Nakon toga je u marketu kupio sir. Kako kaže, iako je tražio manje, ipak je dobio malo više sira, pa je i platio više, 3,20 KM.

Andy kaže da većina ljudi u zemlji kao što je Bosna i Hercegovina nema automobil i da su marketi u centru grada. U Americi je situacija drugačija, svi imaju automobil, ali su marketi uvijek van grada i do najbližeg morate koristiti automobil ili taxi.

Kaže da iako ima besplatnu vodu u boci u hostelu u kojem je odsjeo, ipak ne koristi tu vodu, nego pije vodu sa česme. Potom je otišao po mali kebab, uzevši jedan sa svim prilozima osim paradajza, kaže da ne voli paradajz. Kebab je platio 3,00 KM.

Ukupno je potrošio 7,67 KM što bi u dolarima oznosilo 5,08. Time je dokazao da može preživjeti jedan dan sa nešto više od pet dolara.

klix.ba