Ako partner sumnja da ga varate...: špijuniranje poruka i Facebooka puno govori o vezi i o vama

varanje

Malo tko nije došao u iskušenje da zaviri u telefon osobe koju voli. Zapravo, istraživanje je pokazalo da 34 posto žena i 62 posto muškaraca s vremena na vrijeme provjeravaju telefon svog partnera, prenosi Slobodna Dalmacija.

Svi misle da je glavni razlog za prodiranje u tuđu intimu ljubomora, no psiholozi upozoravaju da je možda riječ o mnogo ozbiljnijim, psihološkim problemima.

Ako ste primijetili da vam partner/ica rado njuška po porukama i fotografijama na telefonu, ili prati povijest pretraživanja, ovo bi mogli biti razlozi koji će možda otkriti i pravu prirodu vaše veze.

Nisko samopoštovanje

Iako oni koji provjeravaju druge misle da je partner taj kojem ne vjeruju, zapravo nije tako.

Ljudi koji provjeravaju SMS poruke, mailove, Facebook račun osobe koju vole zapravo ne vjeruju sami sebi i brinu se da će osoba s kojom su u vezi naći nekoga boljeg, i tako traže potvrdu za svoje sumnje.

Nezadovoljstvo u vezi

U zdravoj vezi partneri bezuvjetno vjeruju jedno drugom i poštuju tuđu intimu, daju prostora drugoj osobi. No ako netko od njih osjeti potrebu da uhodi drugoga, to je razlog za preispitivanje čitavog odnosa.

Možda ne želite isto u vašoj vezi ili nemate zajedničku budućnost. Kako god, zadiranje u intimu definitivno znači da imate drukčiji sustav vrijednosti, a o tome biste trebali ozbiljno razgovarati.


Prevara

Nezdrava znatiželja za vašom intimom možda je znak upozorenja i može predstavljati podsvjesne želje vašeg partnera. Ako osoba sumnja da ćete ju prevariti, možda je on/a taj koji zapravo to čini.

Problem s povjerenjem

Povjerenje je osnova zdrave veze, ali često je opterećeno našim prošlim, lošim ili dobrim iskustvima. Ako se vaš partner boji da ćete ga/ju ostaviti, možda mu/joj je netko lagao ili varao u prošlosti.

Nakon takvog lošeg iskustva, osoba postaje preosjetljiva i sumnjičava, pa čak nekad i paranoična. Razgovarajte s partnerom kako biste ga/ju uvjerili da je nedostatak povjerenja njegov/njezin problem, a ne vaš.

Neskrenost

Ako ste primijetili da osoba s kojom ste u vezi ne razgovara iskreno i otvoreno s vama, a provjerava vaš telefon, znači da nešto skriva.

Možda je bezazleno, ali može biti riječ i o nečemu ozbiljnom, a najbolje je upitati ga/ju otvoreno.

Traženje pažnje

Razmislite i sjetite se koliko ste proveli vremena sa svojim partnerom u zadnje vrijeme, koliko ste razgovarali. Ako se ne možete sjetiti, znači da ste ga/ju zapostavili i možda zato provjerava vaš telefon.

U nekim slučajevima, nedostatak komunikacije može nas dovesti do toga da činimo stvari kojih bismo se inače sramili, poput narušavanja tuđe intime.

Strah od ozbiljne veze

Ako vaš partner često provjerava vaš telefon, možda i nije za ozbiljnu vezi i to čini iz puke znatiželje. Čim vas nema hrabrosti pitati tko vas je zvao, znači da s tom osobom jednog dana nećete moći razgovarati ni o ozbiljnijim stvarima, poput planiranja obitelji ili zajedničkog života.