Advent u Zagrebu: Ponuda iz Hercegovačke kuće obara s nogu

hercegovačka kuća, Zagreb
Mnogobrojne kućice na Trgu, Zrinjevcu, Tomislavcu, Gornjem gradu i drugim lokacijama jednostavno nas ne prestaju dozivati svojim mirisnim kobasicama, fritulama, sendvičima i naravno, kuhanim vinom. No, za zadovoljiti gladna i žedna usta više nije dovoljno samo ponuditi nekoliko vrsta kobasica, fritule s čokoladom i kuhano vino. Vlasnici kućica osmislili su pregršt ukusnih delicija za koje, većinu od njih, nikada nismo niti čuli, a na prvi zagriz su nas jednostavno oduševile i pridobili našu vjernost u konzumaciji istih iznova i iznova, sve dok traje Advent.

Među četiri kućice koje su oborile s nogu novinare portala Zagreb.info našla se i Hercegovačka kuća vlasnika Kreše iz Gruda.

Već drugu godinu ova kućica veseli kako Hercegovce, tako i ostale posjetitelje koji isprobaju njihovu ponudu. Vlasnik Krešo kaže da su ove godine za svoje vjerne kupce pripremili nešto specijalno po njihovoj želji. Riječ je o domaćem pršutu koji svako poslijepodne reže "momak" u njihovoj narodnoj nošnji na opće oduševljenje okupljenih. I sami smo se uvjerili da je ovaj pršut jednostavno - božanstven, a s nama se složio i Ćiro za kojeg Krešo kaže da je izjavio da je to najbolji pršut koji je ikada probao. Nije pretjerao, vjerujte nam na riječ ili se sami uvjerite. Inače, Hercegovačku kuću svakodnevno posjećuju poznata lica gdje se "okušaju" i u rezanju pršuta.

Cijenom je razmjeran kvaliteti u svakom smislu te izjave, 10 dag za 75 kn. Također, ove godine su u ponudu uveli i hercegovački uštipak sa sirom i pršutom koji nismo mogli ne isprobati. Ukusni sir i pršut savršeno se slažu u ovom toplom uštipku, a Tea koja u Hercegovačkoj kućici radi drugu godinu za redom kaže da su upravo hercegovački uštipci najprodavaniji. Razumijemo zašto.

Tea kaže da u ponudi od kobasica imaju domaće, dimljene, kranjske, hercegovačke koje se najbolje prodaju, debrecinke i ljute. "Najviše dolaze Hercegovci, svoj svome" kaže Tea, a mi ćemo se prvom prilikom vratiti ovdje i isprobati ostale delicije. Posebno nas je iznenadilo i to što je Krešo ispričao da surađuju sa "Slavonskom kućom Škoro" preko puta. "Vlasnik te kućice je čuveni Miroslav Škoro, a dogovorili smo se da srijedom navečer održavamo druženje, točnije skup Hercegovaca i Slavonaca kada pjevaju i tamburaši, a prolaznike to oduševi kada prolaze pa većina njih zastane i pridruži se", kaže Krešo.