5 žena koje bi mogle ugroziti vašu vezu

5 žena koje bi mogle ugroziti vašu vezu
Kad bi se Scarlett Johansson, Angelina Jolie ili Jessica Alba počele motati oko vaše druge polovice, očito biste imali problema zadržati ga samo za sebe, no one nisu te kojih se morate čuvati. On možda fantazira o Scarlett, ali isto tako i dobro zna da se to nikada neće dogoditi. Više biste pažnju trebali obratiti na žene u svojoj blizini jer će ona puno prije izazvati probleme između vas i vaše druge polovice, a moguće je da za neke nećete niti posumnjati da bi mogle sabotirati vašu vezu, piše žena.hr.

Napomenimo i odmah na početku da je ovaj tekst namijenjen onima koji su se zbilja susreli s jednom od ovih žena, ali ne znaju kako najbolje reagirati u vezi s njima. Naravno nisu sve buduće svekrve grozne, niti sve njegove ili vaše prijateljice usmjerene na to da razore vašu vezu. No, doza opreza uvijek je korisna...

Njegova mama

Prva žena u životu bilo kojeg muškarca je uvijek njegova mama, i ona će uvijek biti tu. Nije bitno mislite li da ju dobro znate ili ste samo nekoliko puta sreli - bitno je da je shvatite ozbiljno! Potencijalna grozna svekrva može biti kao lukava kao lisica, i može vaš život pretvoriti u pakao...

Čudovište
Ona može biti u potpunosti bezazlena... ili joj se od prvog trenutka možete ne dopasti, pa ona cijelo vrijeme poduzima sve što može kako bi uništila vašu vezu. Neke majke imaju nevjerojatnu sposobnost da vas zamrze od samog početka, ponekad i bez ikakvog razloga, čak i ako ne znaju apsolutno ništa o vama. Vi ne možete ništa napraviti kako treba i nikada nećete biti dovoljno dobri za njenog sinčića. Ova majka će dati sve od sebe da ga „privede svijesti" i prekine vašu vezu.

Evo jednog, nekim ženama, dobro poznatog scenarija: ona je stvarno grozna prema vama, vi konačno puknete i rečete mu što točno mislite o njoj i gadno se posvadite oko toga. On se osjeća rastrgan između dvije žene u njegovom životu i ne zna što učiniti: on ne može birati između vas dvije. Vi tada postajete frustrirani jer vas on ne podržava i što njoj drži stranu. Rezultat: više svađa. A kad to sve završi u suzama, znate da je ona postigla točno ono što je željela...

Kontrol-freak
U početku ona je savršena: ona je uzorna kućanica, ona kuha, čisti, brine o svakome i svima, i izgleda da joj se sviđate. Ali kad počne preuzimati kontrolu i nad vašom vezom alarm vam počinje zvoniti u glavi. Primjer: vi i Romeo planirate ljetni odmor u Tunisu, ali čim to njoj spomenete ona mu kaže da ne može ići jer ona planira veliki zajednički obiteljski odmor u njihovoj kući na Jadranu. Ona će vas pokušavati sve više i više kontrolirati, a on neće shvaćati zašto se vi osjećate kao da ona napada vaš teritorij, što je normalno - jer je to njemu tako cijeli život. On će misliti da ste nezahvalni za sve njene dobronamjerne smetnje, a može stvoriti razdor među vama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NNP (Nova najbolja prijateljica)
Ako je ikada postojala "idealna" potencijalna svekrva , onda bi vam se oprostilo što ste je možda zamijenili za svoju novu najbolju prijateljicu - u početku. Vi ste se možda od samog početka odlično slagale, odlazile zajedno u shopping ili odlazile zajedno na ručke i večere, a možda vam je ona čak i davala savjete o tome što vaš dragi sve voli. Ali stvari nisu uvijek onakve kakve se čine u početku. Iako postoje rijetki dijamanti koji će vas tretirati kao vlastitu kćer, osim ako ona stvarno nije jedna od njih - postoje određene granice koje ne biste trebali prijeći. Nije njezin posao da vam govori što on voli ili ne voli i time na neki način usmjerava i kontrolira vašu vezu. Možda se ona, nesvjesno, pokušava natjecati s vama za njegovo vrijeme i ljubav. Bilo kako bilo, to nikada neće biti dobro za vaš odnos.

Kako se nositi s njom?

Ovdje stvarno trebate paziti - vi se krećete po tankom ledu. Ona je prva žena u njegovom životu, on joj vjeruje i ona ga je odgajala cijeli njegov život, a vi ga poznate tek nekoliko mjeseci ili godina. S njom, a i s njim u vezi s njom, morate veoma pažljivo i puno puta ćete se morati ugristi za jezik kako ne biste progovorili nešto negativno. Što ćete je više kritizirati, to će njemu biti neugodnije, osjećat će se sve više rastrgan i vjerojatno se na kraju okrenuti protiv vas. Morate razmišljati strateški.

Kako se nositi s svekrvom čudovištem?
Ako ste učinili sve što možete kako biste bili pristojni, kako biste se dobro slagali, ali ona i dalje ustraje u na svađama i podmetanjima - vi zapravo i ne možete puno toga napraviti, zato zaboravite na nju. Objasnite mu da vas ona načinom na koji vas tretira doista vrijeđa i povređuje i da je, ako se to tako nastavi, želite viđati što je manje moguće. Nemojte ići u detalje: samo mu to smireno kažite. Nemojte sprečavati njega ili vašu djecu da se viđaju s njom, a vi vaše zajedničke susrete svedite na minimum. U slučaju kada morate biti zajedno budite pristojni, civilizirani i smireni. Ako se morate kasnije ispuhati učinite to s prijateljima, ne ispred njega.

Kako se nositi s kontrol-frikušom?
Dajte joj prostora koliko god možete: neka se brine za djecu, neka se brine o njemu kad je bolestan, neka hrani mačke, zalijeva biljke kad vas nema... Neka se osjeća korisno, ali ne dopustite da ode predaleko: nemojte reagirati na svaki njezin mig, objasnite joj da ste vi već sami isplanirali odmor ili štogod već i ako se ona pokuša umiješati recite svom dragom da ne želite provesti vikend ili odmor s njegovom majkom, već samo s njim. Kažite mu da je cijenite, ali da biste više vremena željeli provoditi u dvoje (ili s djecom ako ih imate). Učinite to smireno bez histeriziranja i on će shvatiti što mu pokušavate dati do znanja.

Kako se nositi s NNP?
S novom najboljom prijateljicom može biti teško jer vam je draga i posljednje što želite je povrijediti njezine osjećaje ili djelovati neprijateljski nastrojeno. Ali čak i ako jasno ne odredite granice vašeg odnosa od samog početka, za to nikad nije kasno! Počnite se manje viđati s njom i pristojno joj objasnite da svoje prijateljice niste vidjeli već tjednima i da vas već gnjave za kavu ili druženje. Također, joj dajte do znanja da njenog sina vi sada poznajete najbolje, kako bi osjetila da nema više ona sve pod kontrolom. "Ne, mislim da bi mu se više ja svidjela u toj haljini" ili "Mi smo razgovarali, i dogovorili smo se da ćemo radije otputovati za vikend". Možda može i ovo upaliti - preokrenite stvari i preusmjerite pažnju s vaše veze razgovorom o odnosu nje i njenog supruga - neka ona malo vidi kako je to analizirati tuđi odnos.

 

 


Prijatelji od malih nogu

Oni su oduvijek prijatelji i on tvrdi da se između njih ništa nikad nije dogodilo - on nikada nije ni razmišljao o njoj na taj način. OK, ali osjeća li se ona isto tako? Čak i ako je on smatra samo prijateljicom nikad ne možete biti sigurni u to što ona osjeća prema njemu. Bilo da ga ona voli ili ne, ona ima važno mjesto u njegovom životu, i ona će željeti zadržati isti onakav odnos kakav je oduvijek i bio. Oni su vjerojatno prošli puno toga zajedno, od djetinjstva, preko puberteta do zrelosti i dijelili su puno toga usput: probleme u vezama, obiteljske probleme, interese, izlaske i ostale prijatelje.

Ako se nju pita, bliska povezanost s njim daje joj određena prava - od kojih je jedno da mu kaže što misli o njegovoj djevojci! Ona će vas analizirati, reći mu sve vaše moguće loše strane i tračeve koje je možda čula o vama. I naravno pred njim će se, u većini slučajeva, s vama slagati kao da ste najbolje prijateljice zbog čega će on njene napore cijeniti još više! Problem je u tome što on zbilja cijeni njeno mišljenje i temeljem toga ona bi veoma lako mogla u njegov um posijati sjeme neutemeljene sumnje. On o njoj razmišlja kao o svojoj sestri i niti mu ne pada na pamet da bi mogla učiniti nešto samo zato jer joj se ne sviđate. Rezultat toga je da je vi počinjete mrziti, a njemu zamjerate što ne primjećuje neke stvari. Svađate se radi nje i vi je počinjete izbjegavati i ne sviđa vam se kada on s njom provodi vrijeme - a njoj sve to daje više šanse da ga uvjeri da vi niste prava djevojka za njega.

Kako se nositi s njom?

Zapamtite: Držite prijatelje blizu, a neprijatelje još bliže. Vi ćete je lakše moći držati na oku ako ste prisutni i ako je ne izbjegavate - pa nabacite osmjeh na lice i pokušajte se sprijateljiti s njom. Nemojte joj previše laskati ili joj se uvlačiti u „znate već što" - već joj recite kako stvari stoje i kako vam je drago što vaš dečko ima tako dobru prijateljicu ("Znaš, on kaže da si mu kao sestra koju nikad nije imao!") Uspoređujući njihov odnos s bratsko-sestrinskim - pomoći ćete ukloniti bilo kakvu sumnju ili njenu fantaziju o tome da bi oni mogli jednog dana završiti zajedno. Ali, što god radili - nemojte joj se povjeravati ili s njom raspravljati o vašoj vezi - ona je njegova prijateljica i uvijek će držati njegovu stranu, bez obzira na to koliko se vi dobro slagale.

Što ako je ona potpuno nepodnošljiva i nikako ne možete pronaći zajednički jezik? Budite dostojanstveni, vi se ne morate družiti s njom ili postati prijateljice, ali ostanite pristojni prema njoj. Što god učinili, nemojte je stalno kritizirati - on će vjerojatno stati na njenu stranu - ili iz osjećaja odanosti ili jer samo želi vama kontrirati. Ne zaboravite da je za njega to kao da mu kritizirate sestru ili čak i njega samog, jer su toliko toga zajedno proživjeli. Koliko god vi mislili da je ona pokvarena - nikada mu nemojte davati ultimatum i tjerati da bira između vas dvije. Opustite se i sjetite da je odabrao biti s vama u vezi, a ne s njom.


Vaša najbolja prijateljica

Vi se znate oduvijek i ona je uvijek bila tu za vas, vaše rame za plakanje, vaša potpora, osoba koja vam daje najbolje savjete, osoba s kojom se najbolje zabavljate. No, slušate li je i vjerujete li joj previše?

Otimačica
Mi ne želimo da loše mislite o svojoj najboljoj prijateljici, ali to se događa... Najbolje prijateljice tu i tamo pobjegnu s muževima i dečkima, i rivalstvo definitivno postoji, čak i među prijateljima. Ona može biti prirodno sklona očijukanju ili ga može smatrati izazovom, ili naprosto želi sve što vi imate... Kako bi ojačala svoj ego, iako ga ne želi zbilja, poneke „najbolje prijateljice" će pokušati oteti dečka. Ako ste vi jedna od onih koje su naletile na ovakvu prijateljicu - moguće je da ćete završiti izdani od dvoje ljudi koji vam oboje puno znače i to će vam, naravno, izazvati puno boli i tuge.

Ljubomorna najbolja prijateljica
Daleko od toga da vam ga ona želi ukrasti - ljubomorna najbolja prijateljica samo želi da ga se riješite! Budući da je ona sama i nesretna ona ne želi da vi budete sretni. Ona će pokušati bilo što kako bi u vama pobudila sumnju u njegovu vjernost i stalno će isticati sve njegove mane, čineći ih većima nego što one zapravo jesu. Zbog toga što je smatrate osobom za koju biste dali svoj život, vi počnete razmišljati da je možda ona u pravu, pa vaše nepovjerenje prema partneru samo raste. Ona će također probati učiniti da se osjećate krivima što toliko vremena provodite s njim, i što zanemarujete nju - „Ti radije provodiš vrijeme s njim nego sa mnom","Nismo bili vani već tjednima"...

 

 

Kako se nositi s njom?

Kako se nositi s otimačicom?
Nije lako kad su ženski hormoni u igri, a ona očito svojim emocijama ne vlada baš najbolje. Vi je ne želite izgubiti kao prijateljicu, ali joj istovremeno morate reći da prestane raditi to što radi. Kad mu se počne nabacivati - nemojte napraviti scenu. Nazovite ju sutradan, djelujte zbunjeni i recite kako je vaš dečko bio stvarno zapanjen i osjećao se nelagodno jer je mislio da mu se ona jučer nabacivala... Jednom kad vidi da vi shvaćate što ona radi i da on nije zainteresiran, vjerojatno će se smiriti i ohladiti. Njemu pak recite da ste o tome razgovarali s njom i nemojte se ponašati ljubomorno. Ako ona nastavi s koketiranjem s njim, a ni on se baš ne buni - vrijeme je da dobro promislite i o tome prijateljstvu, ali i o toj vezi - jer ništa dobroga neće proizaći iz toga svega.

Kako se nositi s ljubomornom najboljom prijateljicom?
Ljubomornu najbolju prijateljicu možete udobrovoljiti ako počnete provoditi više vremena s njom - ali nemojte sa sobom vući i svog dečka. Provodite vrijeme samo s njom ili sa zajedničkim prijateljima, ali ne i s njim. Ona mora shvatiti da imate pravo provoditi vrijeme s njim, ali da ćete odvojiti vrijeme i za nju. Dajte joj do znanja da se joj vaš dečko ne treba dopadati, ali da bi se barem trebala pokušati koliko-toliko slagati/podnositi s njim. Zašto je on ne bi upoznao s nekim svojim zgodnim prijateljem? Nikad se ne zna, možda bi to moglo promijeniti njeno mišljenje o njemu!


Slučaj bivše djevojke

Svatko od nas ima svoju prošlost i bivše u njoj. A u pravilu, uvijek ima barem jedna osoba čija se „prisutnost" osjeća neko vrijeme nakon prekida i u novoj vezi vi oboje morate naći načina kako se nositi s tim. No, kako biste daleko trebali ići?

Opsjednuta njegovom bivšom
Vi saznate za djevojku s kojom je on bio i ili iz njegovih riječi ili od drugih doznate da je to bila veoma intenzivna veza koja je na ovaj ili onaj način ostavila dubok trag na njemu i vi kao da stalno osjećate kao da je ona još uvijek „tu negdje" u njegovom srcu. Ne pomaže niti to što je možda njegovi prijatelji spominju, ili što je on gdje god vi odete već bio s njom... Vama je sad potpuno jasno da je ta bivša netko koga je zbilja volio i počnete sumnjati hoće li moći i vas toliko voljeti nakon nje. Počnete biti opsjednuti njom, njenim izgledom, ponašanjem, ljudima s kojima se druži i prečesto ga pitate u vezi nje... Njezin „duh" progoni vašu vezu, a tri je uvijek gužva..

Bivša koja nikako ne želi otići
Ok, dakle ona je još uvijek dio kruga njegovih prijatelja, što znači da ćete je morati vidjeti svaki put kad izađete s njima van. Vi ste svi odrasle osobe - i možete se nositi s tim. Ali ona, čini se, ne može i ne želi prihvati činjenicu da je između nje i njega gotovo. Ona uvijek nalazi izlike zašto ga je nazvala ili zbog čega ga treba vidjeti. I što je najgore, njemu se to čini normalnim. Vi se pitate tko je tu lud? Želi li vas ili nju? Vi se ljutite što joj on direktno ne objasni kako stvari stoje, zbog toga dolazi do svađa između vas.

Kako se nositi s njom?

Što kada ste opsjednuti njegovom bivšom?
Za suočavanje s opsesijom isti je postupak kao i s bilo kojim „duhom" iz prošlosti - morate se ili suočiti s njim ili zaboraviti na njega kako bi vas prestao proganjati. Vi je ne poznajete pa je ona u vašoj glavi prerasla u nešto misteriozno... Vi možda mislite da je ona ljepša ili zabavnija nego što ona zbilja jest. Ako osjećate da postajete opsjednuti njome mi ipak preporučamo da se suočite s time. Nemojte je izbjegavati - ako je vidite ili čak upoznate vidjet ćete da ona nije neka 1.80 m visoka seks božica s 50 kilograma. A i da je - prestanite se uspoređivati s njom ili pokušavati biti poput nje: on je izabrao vas i vjerojatno upravo zbog toga što ste drugačiji od nje. Ona je njegova prošlost, ali vi ste njegova budućnost!

Kako se nositi s bivšom koja nikako ne želi otići?
Nikad se ne pokušavajte previše sprijateljiti s bivšom koja nikako ne želi otići - jer će to biti potpuno lažno. Vi ne biste trebali biti toliko zainteresirani za njegovu prošlosti i obratno. Ako su još uvijek prijatelji onda je to odlično jer to znači da nema velike gorčine između njih - vrlo često ako između bivših ima ljutnje to znači da se negdje u dubini kriju duboki, nerazriješeni osjećaji. Međutim, ako su tek nedavno prekinuli, pa se još uvijek puno viđaju dobra ideja bi bila da predložite da se prestanu viđati neko vrijeme - barem dok se vi dvoje ne upoznate bolje i učvrstite vaš odnos. Ovo će svima pomoći da shvate što točno želite i s kime to žele. Nitko ne želi biti „prijelazna" veza, zato je najbolje da vidite što on želi iz te veze. A ako je još nije prebolio - vi sigurno ne želite biti druga rupa na sviralu.

 

 


Kolegica s posla

U početku, kolegice s posla ne predstavljaju ni najmanju prijetnju za vaš odnos i ne smatrate ih osobama koje pokušavaju doći između vas i vaše voljene osobe. Sve dok vas neka od njih ne počne zivkati kod kuće ili njega na privatni mobitel...

Oni rade za istu tvrtku, u istom odjelu, oni imaju slične ambicije i oni možda imaju slične vizije, tako da su vjerojatno imaju puno toga zajedničkog. I za razliku od vas, ona ne počne zijevati ili potajno gledati TV kada on počne govoriti o tome što radi na poslu. Ona je zainteresirana i ima vlastite ideje, ona zna o čemu on priča, ona zna kako mu najbolje polaskati i on čini isto za nju. Oni počnu provoditi sve više i više vremena zajedno, i odjednom ona postaje puno veća prijetnja nego prije ... On zvuči rastreseno kad ga nazovete ili još gore - ona se javi na njegov telefon. Kap koja bi mogla preliti čašu je kada on najavi da ide na poslovni put, a vi saznate da i ona ide.

Kako se nositi s njom?

Vi niste samo neka žena na fotografiji u okviru koja naziva ured svakih nekoliko dana, zato joj pokažite malo više svoje prisutnosti - nađite se s njim za ručak ili večeru ondje gdje obično kolege s posla jedu, posjetite ga u uredu (donesite mu nešto za jesti) i šarmirajte sve ostale kolege i kolegice. Budite oprezni da ne pokažete ni najmanji znak da ste ljubomorni na nju i nemojte je nikad kritizirati - on će vam to zamjeriti, a to bi ih moglo zbližiti i dovesti upravo do situacije koju želite izbjeći.

Možete probati vi njega malo učiniti ljubomornim - tek toliko da ga držite u napetosti i potaknete ga da vam dokaže da vas voli. Uvijek mu u razgovoru možete dobaciti nešto o novom kolegi na poslu, koji šarmantan, zgodan, pet godina mlađi i pomalo zainteresiran za vas. Međutim, budite oprezni i pazite da ne pretjerate - neka sve bude prilično nevino. Ne želite izazvati kontraefekt.