5 pogrešaka koje svi radimo dok pripremamo jaja

jaja, kajgana, priprema jaja
Čini se nije ništa lakše nego proipremiti jaje - i tu se slažemo - ali ako želiš da ti ispadne baš savršeno, ove greške bi trebala izbjegavati.

Previše tučeš jaja za kajganu


Jaja koja misliš pržiti nikad nemoj tući ručnim mikserom ili u blenderu jer ćeš dobiti čudnovato gumasti omlet ili kajganu. Najbolje ih je lagano istući vilicom ili žičanom miješalicom, ali ne predugo - dovoljno da se bjelanjci i žumanjci spoje, ali ne da se pjene.

Poširaš jaja u vodi bez dodataka

Kako poširaš jaje? Ubaciš ga u kipuću vodu ... i žumanjak i bjelanjak razliju se posvuda. Sljedeći put ulij u vodu malo octa ili limunovog soka i jaje će ostati cijelo. Osim toga, nemoj jaje bacati iz visine nego ga oprezno spusti u vodu.

Prerano dodaješ sastojke

Znaš ono kad dodaš rajčicu ili špinat u kajganu i sve ispadne gnjecavo i nekako zrnato? To se totalno može izbjeći tako da smanjiš temperaturu, lagano miješaš i dodaš kakve god želiš sastojke kad su jaja već gotovo sasvim pečena.

Okrećeš jaja u tavi - a ne znaš ih okretati

Ako ne znaš okrenuti jaja na oko kao palačinku, a da se žumanjak ne raspadne, posluži se trikom: pokrij tavu poklopcem i peci jaja na laganoj vatri. Tako će bjelanjak prekriti žumanjak pa si postigla isti efekt kao i okretanjem.

Predugo kuhaš jaja

Ako ti tvrdo kuhana jaja ispadnu siva, znači da ne paziš na vrijeme.