12 znakova koji nagovještavaju kraj braka

Autori najprodavanijih priručnika o vezama i braku donose 12 situacija koje vode u polaganu, no sigurnu propast.

Kad sat počne otkucavati...

Vrijeme je važan faktor u svakom braku, a sat počinje otkucavati kada jedna strana iznese probleme na vidjelo. Što više vremena prođe bez da druga strana uloži napore i pokuša riješiti situaciju to su manje šanse da će brak opstati.

Razdvajanje...

Ukoliko partneri u braku provode sve manje vremena zajedno i udaljavaju se situacija je alarmantna. Ako je osjećaj koji obuzima jednog od partnera kada nije pored voljene osobe olakšanje to je znak da je na putu da odustane od veze.

Nerješeni problemi...

Ukoliko jedan partner stalno iznosi problem i traži pomoć u njegovom rješavanju te daje do znanja kako brak neće uspjeti ukoliko se ne riješi zajedničkim snagama, brak je u problemima.

Jedna strana ne želi pokušati...

Jedan partner ne može sam popraviti situaciju bez obzira na količinu uloženog truda. Ukoliko se stanje ne promjeni više od godine dana, najbolje je odustati.

Brak bez poštovanja...

Jedan od glavnih aspekata zdravog braka je međusobno poštivanje, nestane li jedan od partnera će se konstantno osjećati odbačeno, a svaki razgovor će ustvari biti napad ili obrana.

Tim koji se raspada...

U zdravom odnosu partneri čine tim koji se podržava u svemu, od roditeljstva do karijere. Ukoliko se tim raspadne i svako krene svojim putem brak je u ozbiljnim problemima.

Nevjera...

Nevjera je strašno opasna za svaki odnos, a sam prekid afere nije dovoljna da bi se stvari vratile na staro. Ipak jedno je sigurno, ukoliko partner koji je počinio preljub odluči zadržati prijateljski odnos s trećom osobom stvari neće krenuti na dobro.

Ništa bez kompromisa...

Važan dio braka je nastojanje da se ispune partnerove želje i potrebe, no na način da se ne ugroze vlastite. To je vječno balansiranje između davanja i uzimanja, no ukoliko jedan od partnera nije spreman na kompromis odnos će naići na poteškoće.

Konstantne afere...

Uobičajeno ponašanje nakon afere su moljakanje, isprike i obećanja, no ukoliko je netko od partnera serijski preljubnik ništa od toga neće pomoći.

Prebacivanje odgovornosti...

Ponekad, kao postoji želja za brakom osoba jednostavno nije spremna na monogamiju, a još gora je činjenica da uvijek uspijeva okriviti drugu stranu za neuspjeh.

Neslaganje oko planiranja obitelji...

Ukoliko jedan od partnera ne želi djecu dok drugi žarko želi veliku obitelj ta je veza osuđena na propast.

Izbjegavanje otvorene komunikacije...

Ne postoji problem koji se ne može riješiti otvorenim i iskrenim razgovorom, no pomanjknje takve komunikacije je vrlo loš znak za brak.

izvor: zadovoljna.hr