10 mjesta na koja muško može pobjeći od svega

1. Utakmica

ŠTO TAMO RADITI: S frendom ćemo komentirati potpuno pogrešnu taktiku našeg izbornika koji ne iskorištava rupe između linija protivničke momčadi, niti štiti vlastite bokove. Potpuno ćemo biti zgroženi sporošću zadnjeg veznog i uputiti par neugodnih povika sa svog sjedišta na zapadnoj tribini.
NAJBOLJI DIO: Oh, taj adrenalin i to uzbuđenje kada nakon druge pive prvi put tražimo neki kut u kojem ćemo se olakšati, jer na stadionu nema niti jednog wc-a. Nakon četvrte osjećamo već onu blaženu bezbrižnost i shvaćamo kako smo se potpuno opustili i kako nas nije briga.
KOLIKO JE POMOGLO: Prođu nas srsi od pomisli kako bi strašno ovaj doživljaj djelovao na nas da smo kojim slučajem bili trijezni pa za svaki slučaj putem kući popijemo još koju.

2. Birtija

ŠTO TAMO RADITI: Popiti još koju. Nakon toga ćemo pognute glave za šankom redom govoriti kako je loše što nam se reprezentacija nije plasirala na SP u nogometu (kako djeci kupovati sličice za album kada znamo da među njima neće biti Joea Šimunića), kako nam se zemljom loše vlada, te kako kasni plaća, što nije razlog da ne popijemo još koju.
NAJBOLJI DIO: Mijenjamo birtiju, usput pišamo u parku i dok nam se pogled muti gledamo u zvjezdano nebo, te smo sigurni kako će ovaj trenutak trajati vječno. Neprocjenjivo.
KOLIKO JE POMOGLO: Razgovor s prijateljima uvijek pomaže, jedino drugi dan nismo sigurni o čemu smo baš sinoć razgovarali. Vrijeme je za prvi telefonski poziv toga dana.

3. Sajam automobila

ŠTO TAMO RADITI: S globalnom recesijom i industrijom automobila u krizi svuda osim u Kini prošla su vremena kada smo mogli posjetiti neki pravi auto show i buljiti u hostese. Posjeta lokalnom sajmu rabljenih automobila (nedjeljom, od svitanja pa negdje do iza podneva) ispunit će naše nosnice mirisom razvodnjenog goriva i prašinom, što je već dovoljno da padnemo u trans.
NAJBOLJI DIO: Dok virimo ispod haube Golfu dvojci (TAS-ova proizvodnja početkom osamdesetih, diesel, tek nedavno prešao 200.000) i slušamo vlasnika kako nam govori o tome koliko je dijelova promijenio u mašini što ju čini praktički novom, znamo kako nemamo pojma o čemu govori, ali ta fokusiranost će učiniti da sinoćnji mamurluk lagano nestaje.
KOLIKO JE POMOGLO: Još dvije velike pive prije nego li je sunce zapeklo su pomogle da nestane drhtanje ruku, a inspirativno okruženje nas je potaknulo da obnovimo svoj vozni park, zbog čega se osjećamo odlično. Na kraju, to su samo 2.000 eura.

  • GettyImages
  • Kada se sprijateljite s vrtnim patuljcima i susjedov vrt može postati mjesto za odmor


4. Paintball meč


ŠTO TAMO RADITI: Igrat ćemo se Amerikanaca i talibana, ili nečeg goreg. S obzirom da mamurluk liječimo pivom, najbolje nam je da gledamo pred sebe i pazimo gdje gazimo. Najgore što nam se može dogoditi je da rano ispadnemo, a onda ćemo u miru pijuckati dok se ne završi masakr u boji.
NAJBOLJI DIO: Kad sprašimo jednu lopticu markerom nekom u leđa u nama će se probuditi primarni instinkti koji čuče zakopani u nama još od onog života prije 10.000 godina koji smo proveli sami u pećini. I htjet ćemo još.
KOLIKO JE POMOGLO: Nismo do kraja sigurni, jer ne znamo je li ovo drhtanje u tijelu zbog mamurluka, 4 male pive ili adrenalina.

5. Vlastita garaža

ŠTO TAMO RADITI: To je naše utočište i tako se prema njemu trebamo odnositi. Nužan nam je jedan frižiderčić (u kojem ćemo hladiti cugu), glazbeni stereo uređaj (ili linija, ali pazite da ima kazetofon), radni stol (možda baš onaj iz naše dječje sobe) i zid na koji ćemo vješati alat i pribor za ono što nam je izgovor za dolazak (drvodjelstvo, elektrotehnika,. modelarstvo, filatelija, entomologija...)
NAJBOLJI DIO: je onaj kada shvatimo da smo u našoj garaži doista potpuno sami i da zbog nereda, prljavštine i smrada ostatku svijeta ne pada na pamet dolaziti ovdje.
KOLIKO JE POMOGLO: Postane nam toliko dobro da se na kraju želimo preseliti u garažu. Što je i u redu, jer većinu slobodnog vremena ionako provodimo u njoj. Pijući. Sami.

6. Tečaj kuhanja

ŠTO TAMO RADITI: Naučiti kuhati, što drugo. Naš bijeg od svijeta podrazumijeva da si sami znamo spremiti hranu. I nemojmo misliti kako kuhanje nije za muškarce, pogledajmo samo Jamieja Olivera.
NAJBOLJI DIO: Kada napravimo svoj prvi tajlandski curry na plinskom kuhalu u svojoj garaži osjećat ćemo se poput prahistorijskog lovca koji je sam ulovio svog prvog mamuta. Smrad u garaži će se još više pojačati.
KOLIKO JE POMOGLO: Nikada, ali više nikada nas nitko neće moći prisiliti da odemo na spavanje bez večere.

  • GettyImages
  • Kad ste se već preselili iz kuće u garažu, zašto ne biste iz garaže u kombi


7. Kampiranje, s dečkima


ŠTO TAMO RADITI: Ahhh, sloboda! Bez obzira je li naš omiljeno odredište u prirodi, planina, more ili šuma kampiranje s prijateljima će učiniti da udišemo život (i zrak) punim plućima. A tek kada zadivimo sve svojim kuharskim umijećima...
NAJBOLJI DIO: Na povratku kući uvjeravamo druge da bi i mi imali tegobe da je uzrok proljeva kod većine članova družine naše kuhanje. Negdje pri kraju puta nam se čini kako smo ih uspjeli uvjeriti. Ili su se oni iscrpljeni dehidracijom jednostavno predali.
KOLIKO JE POMOGLO: Ogrebotine od granja, modrice na leđima od kamenja na kojem smo spavali i plikove od uboda komaraca ponosno nosimo poput ožiljaka iz tisuću bitaka.

8. Putovanje, vinskom cestom

ŠTO TAMO RADITI: Prava je ljepota ovog vida turizma, osim što postoji, taj što osim službene vinske ceste nekog kraja ili regije možemo napraviti vlastitu vinsku cestu prilagođenu našim potrebama. Čak se i klasično obilaženje birtija može pretvoriti u neku vrstu nekakve ceste!
NAJBOLJI DIO: Rijetko koje putovanje daje osjećaj pravog putovanja, onog na koje se kreće zbog putovanja samog, a ne zbog dolaska na cilj, kao što ga daje putovanje vinskom cestom.
KOLIKO JE POMOGLO: Osjećamo se preporođeni. Ne, ozbiljno, dosadašnje pijančevanje nam je ušlo u kolotečinu. Sada više ne pijemo, nego degustiramo.

  • GettyImages
  • 'Air Guitar Hero', uskoro u dućanima širom planete


9. Kupovanje alata i građevinskog materijala

ŠTO TAMO RADITI: Možemo se, recimo, duže vrijeme zadržati na odjelu s bušilicama i probati kako nam stoji u ruci. Što je, vjerojatno, jedna od rijetkih prilika kada ćemo je i držati. Fascinirano gledamo kutiju s alatom i zamišljamo sve stvari koje se mogu s njim napraviti. Samo kada bismo znali kako.
NAJBOLJI DIO: Onaj kada, zapravo, kupimo bušilicu iako je nikada prije toga nismo nikada držali u ruci i ponosno je vozimo kući zamišljajući što sve možemo učiniti s njom.
KOLIKO JE POMOGLO: Karniša je konačno postavljena, zajedno s venecijanskim zastorima od bambusa. Iako, zašto su obje postavljene na isto mjesto, ne uspijevamo nikome objasniti.

10. Spavanje, konačno

ŠTO TAMO RADITI: Ponekad se dovoljno naspavati da nam bude bolje. Oni koji imaju garažu mogu to učiniti u njoj, na kampiranju se do sada u povijesti kampiranja nitko nije naspavao.
NAJBOLJI DIO: Dok se trzamo prije padanja u san. A onda sanjamo nešto lijepo, valjda. Mislim, koga briga, kad ste se odlučili spavati to je vaša stvar.
KOLIKO JE POMOGLO: Prošao je vikend, naspavali smo se i što sad možemo? Gledati Farmu? Opet? Oh...
Ivan Palijan